Belə qəhvə içmək kökəlməyə səbəb olur
Gununsesi saytından verilən məlumata əsasən, Icma.az məlumatı açıqlayır.
Gununsesi.info xarici mediaya istinadən xəbərinə görə, Milli.Az Daily Mail-ə istinadən bildirir ki, espressonun üzərinə zülal tozunu əlavə edib buz üzərində xidmət etməklə hazırlanan bu içki, əzələlərin böyüməsini təşviq etdiyi və enerjini artırdığı iddiaları ilə populyarlıq qazanır. Bununla belə, fitness mütəxəssisi Adam Klark bu tendensiyanın arzuolunmaz çəki artımına səbəb ola biləcəyi və məşq proqramı ilə birlikdə istehlak edilmədiyi təqdirdə zərərli ola biləcəyi barədə xəbərdarlıq edib.
“Bir çox insanlar zülal ehtiyacının çəki və aktivlik səviyyəsindən asılı olaraq dəyişdiyini dərk etmirlər. Həddindən artıq zülal yemək kilo verməkdən daha çox kilo almağa səbəb ola bilər” dedi Klark. Böyük Britaniyanın sağlamlıq qaydalarına görə, böyüklər hər kiloqram bədən çəkisi üçün 0,75 qram protein istehlak etməlidirlər. Bu, qadınlar üçün orta hesabla 45 qram, kişilər üçün isə 55 qram proteinə bərabərdir.
TikTok-da paylaşılan bəzi reseptlər 33 qrama qədər protein əlavə edilmiş qəhvələri göstərir. Mütəxəssislər bu miqdarın tövsiyə olunan gündəlik qəbulun 70 faizini keçdiyini bildirirlər. Klark həmçinin qeyd edib ki, bu içkilər təmizlənmiş şəkər, tatlandırıcılar və emal edilmiş əlavələrdən hazırlanır və bu, xeyirdən çox zərər verə bilər.
Dietoloqlar zülalın ən sağlam mənbələrinin ət, süd məhsulları, yumurta, paxlalılar və tərəvəzlər olduğunu vurğulayırlar. Klark zülal tozunun yemək əvəzi kimi istifadə edilməməsi lazım olduğunu vurğulayaraq, “Düzgün yemək eyni zamanda kifayət qədər vitamin, mineral və sağlam yağlar almanızı təmin edir.”
Xəbərdarlıqlar, tədqiqatın sintetik əlavələrdəki əlavələrin bağırsaq sağlamlığına mənfi təsir göstərdiyini aşkar etdikdən sonra gəlir. Kolorektal cərrah Dr.James Kinross bildirib ki, zülal tozlarının tərkibində emulqatorlar və bağlayıcılar var ki, bu da bağırsaqda iltihabı artıra və xərçəng riskini artıra bilər.
Alimlər son illərdə gənclər arasında bağırsaq xərçəngi hallarının qlobal miqyasda 80% artdığını bildirirlər. Onlar bu artımın çirklənmə, piylənmə, mikroplastiklər və ultra emal olunmuş qidalarla əlaqəli ola biləcəyini irəli sürürlər.
Mütəxəssislər istehlakçıları sosial media trendlərindən təsirlənmədən, balanslaşdırılmış pəhriz çərçivəsində protein qəbulunu davam etdirməyə çağırır.
Orxan


