Xərçəngdən qoruyan 10 super qida
Medicina saytından alınan məlumata görə, Icma.az bildirir.
Xərçəng riskini azaltmaq sağlam qidalanma ilə mümkündür. Brokoli, pomidor, yaşıl çay və qoz-fındıq kimi qidalar hüceyrələri qoruyur. Balanslı, sağlam və müxtəlif pəhriz sağlamlığı dəstəkləyir.
Medicina.az xəbər verir ki, tədqiqatlar göstərir ki, təbii qidalar tərkibindəki vitaminlər, minerallar və qoruyucu birləşmələr sayəsində xərçəng riskini azaltmaqda əhəmiyyətli rol oynaya bilər.

Heç bir qida xərçəngin qarşısını ala bilməsə də, balanslaşdırılmış və müxtəlif qidalanma orqanizmin immun sistemini gücləndirir.

1. Brokoli və brassika tərəvəzləri
Brokoli, gül kələm, Brüssel kələmi və kələm kimi tərəvəzlərdə qlükozinolatlar adlanan birləşmələr var.
Bu birləşmələr bədənə zərərli maddələrin təsirini azaldır. Daimi istehlak xüsusilə kolon xərçəngi riskinin azalması ilə əlaqələndirilir.
2. Paxlalılar
Paxlalılar yüksək lif və bitki mənşəli protein ehtiva edir.
Lif bağırsaq sağlamlığını qoruyur və artıq çəki riskini azaldır ki, bu da dolayı yolla bəzi xərçəng növlərindən qoruyur.

3. Bütün taxıllar
Tam buğda çörəyi, yulaf, bulqur və qəhvəyi düyü kimi tam taxıllar lif və antioksidantlarla zəngindir.
Daimi istehlak həzm sisteminin sağlam işləməsinə kömək edir və kolon xərçəngi riskini azaldır.
4. Yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər
İspanaq, pazı və kələm fol turşusu, karotenoidlər və C vitamini ilə zəngindir.
Bu tərəvəzlərdə hüceyrə zədələnməsini bərpa edən, mədə və döş xərçəngi riskini azaltmağa kömək edən birləşmələr var.
5. Sarımsaq və soğan
Sarımsaq və soğanın müntəzəm istifadəsi həzm sistemini qoruyur və xüsusilə mədə xərçəngi riskini azaltmağa kömək edir.
6. Qırmızı və bənövşəyi meyvələr
Qırmızı, mavi və bənövşəyi meyvələrdə antosiyaninlər var.
Bu qidaların müntəzəm istifadəsi döş və kolon xərçəngindən qoruya bilər.

7. Pomidor və tərkibi likopen olan qidalar
Xüsusilə bişmiş pomidor məhsulları orqanizmin likopeni daha asan mənimsəməsinə şərait yaradır.
Buna görə də, pomidor sousu, tomat pastası və ya qovrulmuş pomidor istehlakı prostat xərçəngi riskini azaltmağa kömək edir.

8. Yaşıl çay
Yaşıl çay hüceyrələrdə iltihabı məhdudlaşdırır və zərərli təsirlərdən qoruyur.
Araşdırmalar göstərir ki, müntəzəm istehlak bəzi həzm xərçənginə qarşı faydalı ola bilər.
9. Qoz və çərəzlər
Qoz, badam, fındıq və kətan toxumu kimi qidalarda sağlam yağlar, lif və antioksidantlar var.
Bu qidalar bədəndə xroniki iltihabı azaldır, kolon və döş xərçəngi riskini azaldır.

10. Zeytun və bitki yağları
Aralıq dənizi mətbəxinin əsas məhsulu olan zeytun yağı tərkibindəki tək doymamış yağ turşuları ilə sağlamlığı qoruyur.
Bitki yağları heyvan yağlarına daha sağlam alternativdir və xərçəng riskini azaltmağa kömək edir.
Aygün
Medicina.az


