Xərçəngin qarşısını alan məhsullar SİYAHI
News24 portalından əldə olunan məlumata əsasən, Icma.az xəbər verir.
Böyük Britaniyanın Milli Səhiyyə Xidmətinin (NHS) cərrah-koloproktoloqu Karan Racan, bağırsaq xərçəngi riskini azaltmaq üçün tövsiyə olunan əsas qidaları açıqlayıb. O, Daily Mail nəşrinə verdiyi açıqlamada bildirib ki, bu xəstəliyin qarşısını almaqda bitki mənşəli liflər (lifli qidalar) həlledici rol oynayır.
News24.az bildirir ki, mütəxəssisin sözlərinə görə, lif — yəni bitki mənşəli qida lifləri — orqanizmdə xərçəngə səbəb olan maddələri (kanserogenləri) udur, bağırsaqlarda nəcisin keçid müddətini azaldır, bağırsaq mühitindəki turşuluğu azaldır və yağ turşularının mübadiləsini dəyişdirir. Bu dəyişikliklər şiş hüceyrələrinin inkişafını əngəlləyir.
Gündəlik tövsiyə olunan miqdar: 30 qram lif
Dr. Karan Racan bildirir ki, bir yetkin insanın gündəlik ən az 30 qram lif qəbul etməsi vacibdir. Bu normanı qarşılamaq üçün gündəlik olaraq aşağıdakı qidaların qəbulu tövsiyə olunur:
50 qram fıstıq və ya badam
80 qram moruq
100 qram dondurulmuş yaşıl noxud
100 qram hummus (noxud püresi)
50 qram tünd şokolad
75 qram bişmiş mərci
Mənbələrin müxtəlifliyi vacibdir
Həkim onu da əlavə edib ki, lifin yalnız bir qaynaqdan deyil, müxtəlif qidalardan alınması daha effektlidir. Bu zaman orqanizm təkcə müxtəlif növ liflərlə deyil, həm də fitonutrientlər və polifenollarla təmin olunur ki, bunlar da xərçəng əleyhinə güclü təsirə malikdir.
Tövsiyə edilən digər lifli meyvə və tərəvəzlər:
Alma
Avokado
Armud
Aqil

