Yaz meyvələri niyə zərərli ola bilər?
Icma.az xəbər verir, Medicina saytına əsaslanaraq.
Həddindən artıq çox və ya yanlış zamanda meyvə yemək sağlamlığınıza zərər verə, həzm problemləri, allergiya və ya yüksək qan şəkəri səviyyəsinə səbəb ola bilər.
“Medicina” xəbər verir ki, dietoloq İqor Strokov yazda meyvələrin faydalılığının azaldığını,bəzi hallarda isə hətta sağlamlığa zərər verə biləcəyini açıqlayıb
“Yazda mağaza rəflərində ən çox istixanalarda yetişdirilən və ya başqa ölkələrdən gətirilən meyvələri tapa bilərsiniz. Bu meyvələr çox vaxt yetişməmiş yığılır ki, uzun müddət daşınmaya tab gətirə bilsinlər. Nəticədə, təbii yetişmiş mövsümi meyvələrlə müqayisədə onlar daha az vitamin saxlayır.
Bundan əlavə, görünüşünü qorumaq və rəf ömrünü artırmaq üçün meyvələr tez-tez kimyəvi maddələrlə (konservantlar, mum və ya pestisidlər kimi) müalicə olunur. Bu cür maddələr bədəndə toplana bilər və allergik reaksiyalara, həzm problemlərinə və ya daha ciddi xəstəliklərə səbəb ola bilər.
Bəzi meyvələrin, xüsusən şirin olanların (banan, üzüm, manqo) həddindən artıq istehlakı qan şəkərinin səviyyəsinin artmasına səbəb ola bilər. Bundan əlavə, bu gün bir çox meyvə növləri xüsusi olaraq yetişdirilir ki, meyvələri mümkün qədər şirin olsun. Bu, diabetli və ya xəstəliyə meylli insanlar üçün xüsusilə təhlükəlidir. Bundan əlavə, artıq fruktoza qaraciyərə mənfi təsir göstərir, çəkinin artmasına və piylənmənin inkişafına kömək edir.
Bəzi meyvələrdə, xüsusilə sitrus meyvələrində (portağal, limon, qreypfrut) çoxlu miqdarda turşu var. Bu cür meyvələri acqarına və ya həddindən artıq miqdarda yemək mədə selikli qişasını qıcıqlandıra bilər ki, bu da qastrit, xora və ya yüksək turşuluğu olan insanlar üçün xüsusilə təhlükəlidir. Qıcıqlanmanın nəticələri qarnın yuxarı hissəsində ağrı və ya narahatlıq, ürək yanması, ürəkbulanma, şişkinlik, qarında ağırlıq və dolğunluq hissidir.
Allergik reaksiyalar. Qışdan sonra immunitet sistemi zəiflədikdə, allergik reaksiya riski artır. Bəzi meyvələr, xüsusilə ekzotik meyvələr (kivi, ananas, manqo) allergiyaya səbəb ola bilər. Hətta adi alma və ya armud, bədənin qida komponentlərinə həssaslığına təsir edən fərdi xüsusiyyətlərinə görə xoşagəlməz simptomlara səbəb ola bilər.
Kilo itkisinə mane ola bilər. Arıqlamaq istəyən çox insan onların sağlam olduğuna inanaraq daha çox meyvə yeməyə başlayır. Meyvələr aşağı kalorili olsa da, enerji balansını qorumaq üçün kifayət qədər protein və yağ vermir. Bundan əlavə, fruktoza artıqlığı, funksiyası maddələr mübadiləsi üçün böyük əhəmiyyət kəsb edən qaraciyərə təsiri ilə çəki itirmə prosesini ləngidə bilər”.
Aygün Musayeva

