Acılı qidalar arıqlamağa kömək edir
Medicina portalından alınan məlumata görə, Icma.az xəbər verir.
Araşdırmalar göstərir ki, yeməklərə çili bibəri əlavə etmək maddələr mübadiləsini 5 faiz sürətləndirir.
Medicina.az xəbər verir ki, araşdırma FOOD Quality and Preference akademik jurnalında dərc edilib.
Pensilvaniya Dövlət Universitetinin tədqiqatçısı Dr. Paige Cunningham tədqiqatın aparıcı müəllifidir. Tədqiqatçılar aşkar ediblər ki, ədviyyat artdıqda yemək sürəti yavaşlayır və istehlak edilən miqdar azalır. Araşdırma ilə bağlı Dr. Cunningham bildirib:
"Yeməyinizi ləzzətli etmək üçün kifayət qədər çili bibəri əlavə etmək, zövq aldığınız dadı dəyişdirmədən daha az yeməyinizdə sizə kömək edə bilər".

Çili bibərlərinin tərkibində kapsaisin var, bu birləşmə onları ədviyyatlı edir. Bu birləşmənin maddələr mübadiləsini sürətləndirdiyi düşünülür. Piedmont Atlanta Xəstəxanasının klinik diyetoloqu Haley Robinson deyib ki, "Kapsaisin bədən istiliyimizi artırır, maddələr mübadiləsini sürətləndirir və kaloriləri daha sürətli yandırmağımıza imkan verir".
Araşdırmalar göstərir ki, çili bibəri maddələr mübadiləsini 5 faizə qədər sürətləndirə bilər. Çoxlu ədviyyatlı yemək yeyən insanlar gün ərzində daha az yeməyə meyllidirlər.
Harvarddakı tədqiqatçılar müntəzəm olaraq çili bibəri yeyən insanların ürək xəstəliyindən ölmə riskinin daha aşağı olduğunu və demək olar ki, hər gün ədviyyatlı qidalar yeyənlərin ölüm riskinin həftədə yalnız bir dəfə yeyənlərə nisbətən 14 faiz aşağı olduğunu söyləyirlər. Lakin, bu faydalara bir az şübhə ilə yanaşmalı və istehlak etdiyimiz miqdara diqqət yetirməliyik.
Aygün
Medicina.az
Bu mövzuda digər xəbərlər:
Baxış sayı:39
Bu xəbər 16 Dekabr 2025 22:47 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Online Xəbərlər
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Kalori kalkulyatoru
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















