Adi bir dadlandırıcının təəccüblü zərəri adlandırıldı…
Icma.az, Sia Az saytına istinadən bildirir.
Alimlər aşkar ediblər ki, ən çox yayılmış aşağı kalorili dadlandırıcılardan biri olan eritritol beyin damar hüceyrələrinə mənfi təsir göstərə bilər.
SİA xəbər verir ki, tədqiqatın nəticələri American Journal of Physiology jurnalında dərc olunub.
Laboratoriya şəraitində tədqiqatçılar beyninin insan mikrovaskulyar endotel hüceyrələrini təxminən 30 qram maddəyə ekvivalent eritritol dozası ilə müalicə etdilər - bu, bu dadlandırıcı ilə standart bir içki şüşəsinin tərkibində nə qədərdir.
Cəmi üç saatdan sonra hüceyrələr reaktiv oksigen növlərinin səviyyəsində iki dəfədən çox artım, yəni oksidləşdirici stress əlamətlərini qeyd etdilər.
Bundan əlavə, qan damarlarının genişlənməsinə və normal qan axınının saxlanmasına kömək edən vacib bir maddə olan azot oksidinin istehsalı azalıb. Eyni zamanda, qan damarlarını daralda bilən endotelin-1 istehsalı artdı və qan laxtalarının həllində iştirak edən t-PA zülalının sərbəst buraxılması dayandırıldı.
Bu dəyişikliklər damar divarının işində pisləşməni göstərir və qan laxtalarının meydana gəlməsinə kömək edə bilər və işemik insult riskini artıra bilər.
Müəlliflər qeyd edirlər ki, tapıntılar laboratoriya modelinə xasdır, lakin onlar eritritol istehlakını ürək-damar və serebrovaskulyar hadisələrin artması riski ilə əlaqələndirən artan sübutlara əlavə edirlər.
Nazlı Almuradova

