Ağ şərab qadınlarda dəri xərçəngi riskini artırır
Icma.az, Unikal.az portalına istinadən məlumat yayır.
Braun Universitetinin (ABŞ) alimləri müəyyən ediblər ki, ağ şərab içmək xüsusilə qadınlarda dəri xərçənginə tutulma riskini 22% artırır.
"Unikal" xəbər verir ki, araşdırmanın nəticələri "Nutrients" jurnalında dərc olunub.
Alimlərin fikrincə, qırmızı şərab çox vaxt daha sağlam hesab olunur. Qırmızı şərabın həqiqətən ağ şərabdan daha "təhlükəsiz" olub-olmadığını öyrənmək üçün tədqiqatçılar əvvəllər dərc olunmuş 42 elmi araşdırmanın nəticələrini təhlil ediblər. Onlar 96 minə yaxın insanın qidalanma vərdişlərini və spirtli içkilərə olan üstünlüklərini öyrəniblər.
Alimlər qırmızı şərabın xərçəngə səbəb olmadığını vurğulayıblar. Həmçinin, növündən asılı olmayaraq, şərab içərkən xərçəngə tutulma riskinin ümumi artımı müşahidə edilməmişdir. İstisna dəri xərçəngi olub. Tədqiqatçıların hesablamalarına görə, ağ şərab içənlər arasında dəri xərçənginə tutulma riski qırmızı şəraba üstünlük verənlərlə müqayisədə 22% yüksək olub.
Tədqiqatçılar həmçinin ağ şərab istehlakı ilə qadınlarda ümumi xərçəng riskinin artması arasında daha güclü əlaqə tapıblar.

