Ağ şərab qırmızıdan daha təhlükəlidir
Medicina portalından verilən məlumata əsasən, Icma.az bildirir.
Alimlər ağ şərabın qırmızı şərabdan daha təhlükəli olduğunu öyrəniblər.
“Medicina” xəbər verir ki, Braun Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, ağ şərab içməyin qadınlarda dəri xərçənginə tutulma riskini 22% artırdığını sübut ediblər.
Alimlərin fikrincə, bütün alkoqollu içkilər eyni şəkildə qəbul edilmir, qırmızı şərab daha sağlam hesab olunur.
Bu fikir onun tərkibində antiinflamatuar xüsusiyyətlərə malik antioksidant olan resveratrolun yüksək miqdarı ilə bağlıdır.
Qırmızı şərabın həqiqətən ağ şərabdan daha “təhlükəsiz” olub-olmadığını öyrənmək üçün tədqiqatçılar 42 elmi araşdırmanın nəticələrini təhlil ediblər.
Onlar 96 minə yaxın insanın qidalanma vərdişlərini və spirtli içkilərə olan meylini öyrəniblər.
Alimlər qırmızı şərabın xərçəngə qarşı hər hansı qorunma təmin etdiyinə dair heç bir aydın dəlil tapmadılar. Həmçinin, növündən asılı olmayaraq, şərab içərkən xərçəngə tutulma riskinin ümumi artımı müşahidə edilməmişdir. İstisna dəri xərçəngi idi.
Tədqiqatçıların hesablamalarına görə, ağ şərab içənlər arasında dəri xərçənginə tutulma riski qırmızı şəraba üstünlük verənlərlə müqayisədə 22% yüksək olub.
Aygün Musayeva
