Almaniyada 125 min illik “neft fabriki” aşkar edilib
Xalqcebhesi saytına istinadən Icma.az xəbər verir.
Almaniyada aparılan arxeoloji qazıntılar zamanı, Neandertallara aid 125 min il əvvəl heyvan sümüklərindən sistemli şəkildə yağ çıxarılan bir sahə aşkar edilib. Bu tapıntı, Daş dövrü insanlarının qidalanma bilikləri və sağ qalma bacarıqları haqqında mühüm məlumatlar verir.
Xalqcebhesi.az xəbər verir ki, Qazıntılar Leipzig şəhəri yaxınlığındakı Neumark-Nord bölgəsində aparılıb. Tədqiqatçılar burada təxminən 120 min sümük parçası və 16 min daş alət araşdırıblar. Analizlər göstərir ki, Neandertallar heyvanları ovladıqdan sonra daxili yağ və ilik kimi enerji baxımından zəngin hissələri çıxarmaq üçün sümükləri qırıb saatlarla qaynadıblar.
Təkcə ət bəs etmirdi
Tədqiqatın ən diqqətçəkən nəticələrindən biri Neandertalların qidalanma strategiyasıdır. Onların əsasən heyvani mənşəli qida ilə qidalanması yalnız yağsız ət yemələri halında sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilərdi. Bu vəziyyətdə bədən zülalı düzgün mənimsəyə bilməz və "zülal zəhərlənməsi" deyilən ciddi vəziyyət yarana bilərdi.
Alimlərin hesablamasına görə, Neandertalların gündəlik zülal qəbulunun 300 qramdan çox olmaması lazım idi. Bu isə onların enerji ehtiyacını qarşılamırdı. Sümük yağı kimi yüksək kalorili qidalar onlar üçün həyati əhəmiyyət daşıyırdı.
Ovçuluqda ustalıq və planlaşdırma
Qazıntılar zamanı at, maral və artıq nəsli kəsilmiş nəhəng öküz növü olan aurochs kimi heyvanların uzun sümükləri aşkar edilib. Bunlar ən çox ilik saxlayan hissələrdir. Bu da göstərir ki, Neandertallar kalori baxımından ən səmərəli hissələri seçərək planlı şəkildə hərəkət ediblər.
Tədqiqat qrupu üzvü Professor Wil Roebroeks bildirib:
“Neandertalların ibtidai və bacarıqsız olduğu fikri bu tapıntılarla tamamilə təkzib olunur.”
Alimlər hesab edirlər ki, Neandertallar yağı qaynatmaq üçün heyvan dərisindən, daxili orqanlardan və ya ağac qabıqlarından hazırlanmış qablar istifadə ediblər. Əldə olunan yağ bitkilərlə qarışdırılaraq qidalı şorba şəklində istehlak olunmuş ola bilər.
Qazıntılar zamanı həmçinin qovrulmuş fındıq, palıd toxumu və yabanı gavalı izlərinə də rast gəlinib. Bu da göstərir ki, Neandertallar yalnız ətlə yox, bitkilərlə də bəslənərək daha zəngin və balanslı qidalanma forması inkişaf etdiriblər.
Məryəm Quliyeva


