Azərbaycanda marketlərdə satılan bu məhsul ZƏRƏRLİDİR? MÜHÜM XƏBƏR
Icma.az bildirir, News24 portalına istinadən.
Azərbaycanda kənd təsərrüfatı məhsulları arasında xüsusi yer tutan düyü istehsalı son illərdə həm həcmi, həm də keyfiyyət göstəriciləri baxımından diqqət mərkəzindədir. Yerli istehsalçılar dünya bazarında rəqabətədavamlı məhsul təqdim etməyə çalışsalar da, mütəxəssislər keyfiyyət standartlarına riayət olunması ilə bağlı müəyyən sualların qaldığını bildirirlər.
Bəs ölkədə istehsal olunan düyülərin keyfiyyəti əhalinin tələbatını ödəyirmi və beynəlxalq tələblərə cavab verirmi?
Məsələ ilə bağlı AİB-in sədri Eyyub Hüseynov News24.az-a açıqlamasında bildirib ki, ölkəmizdə 10-a yaxın ölkədən düyü idxal olunur:
"Həmçinin yerli düyü istehsalı da mövcuddur. Ölkədə heç bir süni düyü istehsal edilmir. Lakin ölkəmizə xarici ölkələrdən gələn düyülərdən qəribə qoxusu olanlar da vardır. Buna görə də, düyü alan zaman onu qoxlamaq vacibdir. Yerli düyülərə daha çox üstünlük verilməlidir. Ölkəmizdə qara düyü bişirmək ənənəsi isə çox zəifdir. Həddindən artıq cilalanmış və parıldayan düyülər nişastası daha çox olan düyülərdir. Buna görə də nisbətən daha az cılalanmış düyülərə üstünlük verilməlidir".
AİB-in sədri qeyd edib ki ,yumru düyülər isə əsasən Azərbaycanda istehsal edilən düyülərdir:
"Düyünün dəmlənməsi zamanı diqqət olunmalı məqamlar əsasən düyünün suyunun təmiz olması, temperatur şəraitinin uyğun olunmasıdır. Alıcılar bilməlidirlər ki, hər düyünün fərqli dəmlənmə üsulları vardır. Bəzən vətəndaşlar düyünü düzgün dəmləmirlər və düyü alan şəxsi günahlandırırlar ki, plasmas düyü almısan. Bu kimi hallar da mövcuddur".
Səma Orucova

