Bazarda təbii məhsulları tanımaq üçün bu üsullara diqqət etməz lazımdır
Icma.az bildirir, Yeniazerbaycan saytına əsaslanaraq.
"GMO (genetik modifikasiya olunmuş) məhsullar laboratoriya şəraitində genetik dəyişikliklərlə hazırlanır. Bu məhsullar bəzən daha dözümlü, iri və ideal görünüşlü olur, lakin təbii məhsullardan fərqlənə bilər".
Bu fikirləri Yeniazerbaycan.com-a açıqlamasında qida üzrə ekspert Asim Vəliyev deyib. Onun sözlərinə görə, bazarda GMO məhsullarını tanımaq üçün bir neçə sadə üsula diqqət etməz lazımdır: "GMO məhsullar əksər vaxt çox simmetrik, parlaq və iri olur. Məsələn, bir qutudakı pomidorların hamısı eyni ölçüdə və ləkəsizdirsə, GMO olma ehtimalı yüksəkdir. Təbii məhsullar daha qeyri-bərabər formada və bəzən ləkəli olur. Təbii meyvə-tərəvəz daha güclü qoxuya və daha dolğun dada malikdir. GMO məhsullar bəzən zahirən gözəl görünsə də, dadı zəif olur".
Ekspert onu da qeyd edib ki, əgər məhsul öz mövsümündə deyilsə, o ya istixana, ya da GMO ola bilər: "Məsələn, qışda təzə çiyələk satılırsa, bu məhsul GMO və ya xaricdən gəlmiş ola bilər. Supermarketlərdə "organic", "GMO-suz" (non-GMO) kimi etiketlərə baxmaq lazımdır. Qarğıdalı, soya, pambıq, şəkər çuğunduru və bəzi balqabaq növləri dünyada GMO-ya daha çox məruz qalan məhsullardır. Bunlara xüsusi diqqət yetirmək lazımdır".
Havar Şəfiyeva


