Icma.az
close
up
RU
Emal edilmiş ət məhsulları məsum və sağlam qida sayılmır, həm də müxtəlif xəstəliklərə səbəb olur

Emal edilmiş ət məhsulları məsum və sağlam qida sayılmır, həm də müxtəlif xəstəliklərə səbəb olur

Mütəxəssislərin fikrincə, çoxlu donuz əti, kolbasa, sosis və konservləşdirilmiş ət - hansısa şəkildə emal edilmiş ət sağlamlıq üçün zərərlidir. Bir sıra tədqiqatlar emal edilmiş ət ilə xərçəngin müxtəlif formaları, həmçinin ürək xəstəlikləri və diabet arasında əlaqə aşkar edib. Ekspertlər qeyd edirlər ki, emal olunmuş ətin hansı miqdarının təhlükəsiz olduğu və işlənmiş ətin növünün risk baxımından fərqi olub-olmadığı aydın deyil. Məsələn, tədqiqatlar qırmızı işlənmiş ət ilə hinduşka və ya toyuq kimi ağ emal edilmiş ət və ya nitratlı ət və nitratsız ət arasında fərq qoymur. "Mövcud sübutlar göstərir ki, işlənmiş ətin qəbulu nə qədər çox olarsa, xroniki xəstəliklər və ölüm riski bir o qədər yüksəkdir"-deyə qeyd edilib.

Dietoloq Aynur Əhmədova Bizimyol.info xəbər portalına açıqlamasında bildirib ki, kolbasa, sosis, emal edilmiş ət məhsulları çox sağlam hesab olunmur.

“Emal edilmiş ət; hisə verilmiş, qurudulmuş, marinadlanmış və ya konservləşdirilmiş ətdir. Bu prosedurlar ümumiyyətlə məhsulun ömrünü artırır. Buna nail olmaq üçün ətə duz, ədviyyatlar, süni konservantlar, rəngləndiricilər və dadartırıcılar əlavə edilir. Ətin uzun müddət saxlanması üçün də zəruri olan dondurma emal sayılmır. Ən məşhur emal edilmiş ət məhsulları kolbasa, qurudulmuş ət, sosisdir.

Emal edilmiş ət məhsulları xroniki xəstəliklərin riskini artırır. Bunlara ürək-damar xəstəlikləri, hipertoniya və bəzi xərçəng növləri - bağırsaq və mədə şişləri daxildir. Bununla belə, əksər tədqiqatlarda elm adamları hələ ki, bütün bu xəstəliklərə səbəb olan kolbasa və sosislər olduğunu göstərə bilməyiblər, lakin hisə verilmiş qidaların istehlakı ilə sağlamlıq problemləri arasında əlaqə var”-deyən dietoloq vurğulayıb ki, ət məhsullarının ən təhlükəli komponentləri konservantlar və rəngləndiricilər hesab olunur.

Aynur Əhmədova qeyd edib ki, natrium nitrit ləzzət artırıcı və konservant kimi istifadə olunur, həmçinin ətin qırmızı rəngini saxlamağa kömək edir: Aynur ƏhmədovaNitritlərin özləri kifayət qədər təhlükəsizdirlər, lakin qızdırıldıqda - ət və ya sosis qızartma - nitrozaminlərə çevrilə bilərlər. Bu birləşmələr xərçəngin inkişaf riskini artırır. Polisiklik aromatik karbohidrogenlər də istilik zamanı, məsələn, ətin qızardılması zamanı əmələ gəlir, onlar həm də kanserogen xüsusiyyətlərə malikdirlər. Süfrə duzu bu fonda demək olar ki, məsum görünür”.

“Kolbasa tamamilə sağlam məhsul adlandırıla bilməz. Kolbasa bir çox zərərli maddələrdən ibarətdir. Emal edilmiş ət məhsulları pəhrizin əsasını təşkil etməməlidir, lakin bəzən istehlak edilə bilər. Seçərkən, tərkibə diqqət yetirmək vacibdir. Toyuqdan və ya hinduşkadan hazırlanan məhsullar daha sağlam hesab edilir”-deyə dietoloq əlavə edib.

İradə Cəlil, Bizimyol.info

seeBaxış sayı:71
embedMənbə:https://www.bizimyol.info
0 Şərh
Daxil olun, şərh yazmaq üçün...
İlk cavab verən siz olun...
newsSon xəbərlər
Günün ən son və aktual hadisələri