Ən dəbli içki qaraciyəri öldürür SÜBUT
Icma.az, Medicina portalına istinadən məlumatı açıqlayır.
Qaraciyərə ciddi ziyan vurmaq üçün gündə yalnız bir stəkan pəhriz qazlı şirəli içkini içmək kifayətdir. Bu, çinli alimlər tərəfindən aparılan böyük araşdırmada sübuta yetirilib.
“Medicina” xəbər verir ki, bu məlumat bu yaxınlarda Barselonada keçirilən elmi forumda - Birgə Avropa Qastroenterologiya Həftəsində elan edilmişdir.
Bu nəticəyə gəlmək üçün alimlər Böyük Britaniyanın Biobankındakı 123 mindən çox insanın məlumatlarını təhlil ediblər.
Əgər insanlar gündə qazlı, şəkərli içkidən 250 ml-dən çox istifadə edirlərsə, onların qaraciyər yağlanması riski 50%, süni dadlandırıcılar olan sodaya üstünlük verirlərsə, bu xəstəliyə tutulma riski daha da yüksək idi - 60%.
"Qaraciyər yağlanması" qeyri-alkoqol yağlı qaraciyər xəstəliyi (NAFLD) kimi tanınan bir xəstəlikdir. Bu, qaraciyər hüceyrələrində böyük miqdarda yağ yığılması ilə bağlı ciddi bir vəziyyətdir. Tez-tez iltihab (steatohepatit) ilə müşayiət olunur və bəzi insanlarda sirroz, bəzən hətta qaraciyər xərçənginə səbəb ola bilər.
NAFLD ilk növbədə müəyyən pəhriz faktorları ilə - heyvan yağlarının və asanlıqla həzm olunan şəkərlərin çoxluğu ilə əlaqələndirilir. Şəkər ən asan içkilərdən sorulduğu üçün qazlı içkilər onun inkişafında mühüm rol oynayır.
Onların yaddaş və idrak funksiyasının pozulması da daxil olmaqla bir sıra xəstəliklərin inkişafına səbəb olduğu bilinir.
Çindəki Soochow Universiteti Xəstəxanasının Qastroenterologiya şöbəsinin həkimi və tədqiqatın aparıcı müəllifi Lihe Liu izah edir:
"Şəkərlə şirinləşdirilmiş içkilər çoxdan tibbi nəzarət altındadır, onların "pəhriz" alternativləri isə çox vaxt daha sağlam hesab olunur. Lakin hər iki içki növünün qaraciyər sağlamlığına təsiri zəif öyrənilmişdir.
Tədqiqatımız göstərir ki, süni dadlandırıcılar olan qazlı içkilər əslində NAYQH-nin inkişaf riskinin artması ilə əlaqələndirilir. Bu, hətta orta dərəcədə istehlakda da belədir, məsələn, gündə bir şüşə içdikdə."
Bu nəticələr, bu içkilərin zərərsiz olduğuna dair geniş yayılmış inamı şübhə altına alır və xüsusilə NAYQQ qlobal sağlamlıq probleminə çevrildiyi üçün onların qidalanma və qaraciyər sağlamlığındakı roluna yenidən baxılması zərurətini vurğulayır.
Su ən yaxşı seçim olaraq qalır, çünki o, metabolik stressi azaldır və eyni zamanda orqanizmi nəmləndirərkən qaraciyərdə yağ yığılmasının qarşısını alır.
Aygün Musayeva


