Icma.az
close
up
RU
Evdə turşu hazırlayarkən nələrə diqqət etməli? Doğru bildiyimiz yanlışlar

Evdə turşu hazırlayarkən nələrə diqqət etməli? Doğru bildiyimiz yanlışlar

Icma.az, Bakivaxti saytından verilən məlumata əsaslanaraq xəbər yayır.

Yay ayları istirahət mövsümü sayılır. Həmçinin digər fəsillərə nisbətən bu zaman meyvə-tərəvəzlərin çeşidlərinin bolluğu insanların qışa hazırlıq görməsinə şərait yaradır.

Əksər evlərdə yayda qış üçün azuqələr - kompotlar, mürəbbələr, turşular və digər məhsullar hazırlanır. Bunun həmçinin pula qənaət baxımından əlverişli olduğu düşünülür. Amma təəssüf ki, yayda bağlanan məhsullardan zəhərlənmə halları da qaçılmaz olur.

Bəs, nəyə diqqət etməliyik ki, sağlamlığımız üçün təhlükə yaranmasın?

Mövzu ilə bağlı Bakıvaxtı.az-a açıqlama verən qida eksperti Fərid Səfərov bildirib ki, turşu güclü antioksidant təsirə malikdir. Eyni zamanda lif və probiotiklərlə zəngindir, tərkibində müxtəlif vitamin və minerallar var ki, bunlar da orqanizmin immun sistemini gücləndirir.

Dediyinə görə, turşunun bu qədər faydalı olması onun təhlükəsiz olduğunu göstərmir. Ekspert bildirib ki, əgər turşu düzgün şəraitdə hazırlanmasa və ya normadan artıq istifadə olunarsa, bu, ciddi sağlamlıq problemlərinə, hətta zəhərlənməyə və ölümlə nəticələnən hallara səbəb ola bilər.

F.Səfərov qeyd edib ki, turşunu istehlak edərkən onun hansı şəraitdə hazırlandığına xüsusi diqqət yetirmək vacibdir.

O, ən yaxşı seçimin sənaye üsulu ilə hazırlanmış, istehsal tarixi və saxlanma şəraiti göstərilən məhsullar olduğunu nəzərə çatdırıb.

Müsahibimiz bildirib ki, əgər turşu ev şəraitində hazırlanırsa, bəzi vacib qaydalara əməl etmək mütləqdir:

“İlk növbədə, turşu hazırlamaq üçün istifadə etdiyiniz meyvə və tərəvəzləri mövsümündə və tam təzə vəziyyətdə almalısınız. Bu məhsullar çürük, əzilmiş və zədələnmiş olmamalıdır. Onları hazırlamadan əvvəl çox yaxşı yumaq lazımdır. Turşunu qoyacağınız qablar da eyni qaydada qaynar su ilə yaxşıca yuyulmalı və sterilizə edilməlidir. Ən yaxşısı turşunu şüşə balonlarda və ya şüşə qablarda saxlamaqdır. İstifadə etdiyiniz qapaqlar da sağlam, əyilməmiş və təmiz olmalıdır. Onları da qaynar su ilə yuyaraq istifadə etməlisiniz”.

Qisa eksperti onu da vurğulayıb ki, turşu hazırlayarkən istifadə olunan duz və su nisbəti də çox vacibdir. F.Şərifov izah edib ki, bu nisbət düzgün fermentasiya prosesinin getməsinə, yəni turşunun sağlam şəkildə yetişməsinə səbəb olur.

Turşunu hazırladıqdan sonra onu isti yerdə yox, sərin və qaranlıq bir yerdə saxlamaq lazımdır. Belə ki, gün işığı düşən və ya temperaturu yüksək olan mühitlər turşunun tez xarab olmasına gətirib çıxarır:

“Əgər bir neçə gün sonra turşunun suyu bulanıqlaşarsa, üzərində ağ təbəqə və ya kif yaranarsa, qapağı şişərsə, həmin məhsul artıq istifadə üçün yararsız hesab olunur. Bəzən insanlar kiflənmiş hissəni təmizləyərək yenidən yeməyə çalışırlar. Bu isə çox təhlükəlidir və zəhərlənməyə səbəb ola bilər. Sağlam turşu sərt və parlaq olur, özünəməxsus qoxusu olur. Əgər turşu yumşalıbsa və ya xoşagəlməz qoxu verirsə, onu yemək olmaz”.

Fərid Səfərov: Gün işığı düşən və ya temperaturu yüksək olan mühitlər turşunun tez xarab olmasına gətirib çıxarır

Turşudan zəhərlənmədən danışan Fərid Səfərov diqqətə çatdırıb ki, zəhərlənmə bəzən dərhal hiss olunmur. Onun sözlərinə görə, halsızlıq, ürəkbulanma, başgicəllənmə, qarın ağrısı və ya qusma kimi əlamətlər müşahidə edilərsə, dərhal həkimə müraciət etmək lazımdır. Tibb müəssisəsinə çatana qədər bol su içməyin tövsiyə olunur.

Həmsöhbətimiz mənşəyi məlum olmayan, xüsusilə yol kənarlarında, açıq havada satılan turşu məhsulları ilə bağlı məsələyə də toxunub. Dediyinə görə, bu məhsulların hansı gigiyenik şəraitdə hazırlandığı bilinmədiyi üçün onların istehlakı sağlamlıq üçün risk daşıyır. Eyni zamanda insanlar özlərinin hazırladığı və ya aldığı turşu məhsullarının istehsal tarixinə və saxlanma müddətinə mütləq diqqət yetirməlidir.

F.Səfərov qeyd edib ki, turşu hər kəs üçün uyğun deyil. Xüsusilə körpələr, xroniki xəstəlikləri olan insanlar, hamilə və süd verən qadınlar, yaşlı şəxslər bu məhsullardan uzaq durmalıdır. Onların orqanizmi turşunun tərkibində olan maddələrə qarşı daha həssasdır və bu, ciddi fəsadlara yol aça bilər.

“Bütün bu məqamlara diqqət yetirməklə həm sevdiyimiz ləzzəti qoruyub saxlaya, həm də sağlamlığımızı riskə atmadan onu istehlak edə bilərik. Sağlam qidalanaraq sağlam yaşamaq mümkündür”,- deyə Fərid Səfərov fikirlərini tamamlayıb.

Mina Mikayılova

Ən son yeniliklər və məlumatlar üçün Icma.az saytını izləyin, biz hadisənin gedişatını izləyirik və ən aktual məlumatları təqdim edirik.
seeBaxış sayı:37
embedMənbə:https://bakivaxti.az
archiveBu xəbər 18 İyun 2025 12:07 mənbədən arxivləşdirilmişdir
0 Şərh
Daxil olun, şərh yazmaq üçün...
İlk cavab verən siz olun...
topGünün ən çox oxunanları
Hal-hazırda ən çox müzakirə olunan hadisələr

Vaşinqton görüşü nə vəd edir?

07 Avqust 2025 01:26see269

Okeanın möcüzəsi ilə bağlı PROBLEM: Dünyanın ən böyük mərcan rifinin üçdəbiri yox olub

07 Avqust 2025 05:01see227

Həzm problemlərinin qarşısını necə almaq olar? Ekspert rəyi

07 Avqust 2025 01:02see196

Çempionlar Liqası: Fənərbaxça Feyenoord a məğlub oldu

07 Avqust 2025 01:03see145

Gündə cəmi bir kolbasa 11 xəstəlik riski yaradır Həkimdən ciddi xəbərdarlıq

07 Avqust 2025 04:05see132

Şəmkirdə dəhşətli qəzada ölənlərin kimliyi açıqlandı

07 Avqust 2025 09:21see129

Oskar ödüllü məşhur aktyora ağır itki üz verdi

07 Avqust 2025 01:55see125

Almaniya 100 milyard avroluq fond yaratmağa hazırlaşır

07 Avqust 2025 00:04see120

“The New York Times”: Çin borc içində boğulur...

07 Avqust 2025 00:16see119

“Bolqarıstana sərfəli nəticə qazanmaq üçün gəlmişik” Sekidika

07 Avqust 2025 01:14see118

Uşaqlara GTA oynamaq qadağan ediləcək

07 Avqust 2025 01:24see117

Şagirdlər dünyaca məşhur universitetin yay məktəbinə qatılıblar

07 Avqust 2025 00:01see117

Messi mükafatını və cəzasını aldı

06 Avqust 2025 18:29see114

Əfsanədən onun şıltaqlığına reaksiya

07 Avqust 2025 07:16see113

Klyuçev sopkası püskürdü

07 Avqust 2025 08:30see113

Hindistandan Trampın qərarına: Ədalətsizdir!

07 Avqust 2025 01:37see113

Onlar da “Kızılcık Şerbeti”nə qatılır

07 Avqust 2025 04:55see112

Səbrli ol, Strukan!

07 Avqust 2025 18:31see111

İnsanlarda kəskin baş ağrılarının artmasının SƏBƏBLƏRİ

07 Avqust 2025 02:02see111

Rusiya sahillərində nəhəng dəniz yırtıcısı görünüb...

06 Avqust 2025 18:55see111
newsSon xəbərlər
Günün ən son və aktual hadisələri