Hansı çipslər zərərlidir? Ekspertdən AÇIQLAMA
Icma.az, Redaktor.az saytına istinadən bildirir.
Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi “Chipsim Kabab”, “Chipsim Tomat” və “Rekord” qablaşdırılmış qidaları satışdan çıxarıb. Səbəb sözügedən məhsulların tərkibində E-621 qida əlavəsinin normadan artıq olması olub.
Bəs satışı davam edən çipslər zərərsizdirmi?
Qida eksperti Fərid Səfərov Redaktor.az-a açıqlamasında bildirdi ki, çips alarkən etiketi oxumaq lazımdır:
"Tərkib siyahısında “monosodium glutamate”, “E621”, “hidrolizə edilmiş zülal”, “ləzzət artırıcı”, “natrium glutamat” və s. ifadələr varsa, bu məhsula glutamatın əlavə edildiyini göstərir".
Onun sözlərinə görə, çips az miqdarda istifadə olunmaldır:
"Hər gün çox miqdarda çips yemək doğru deyil. Çipslər artıq duz, yağ, enerji baxımından da yüklüdür. Sağlam olan alternativlərə üstünlük versək daha yaxşı olar. Məsələn, evdə sobada bişirilmiş kartof dilimləri, təbii ləzzət vericilər - rozmarin, paprika, sarımsaq tozu, zeytun yağı az miqdarda və s".

Müsahibimiz vurğuladı ki, çips tam zərərsiz ola bilməz, amma tərkibi sadə, yağ miqdarı az olanları bəzən yemək olar.
"Ən təhlükəsiz və balanslı seçim - evdə sobada bişmiş tərəvəz çipsləridir.
Satışı davam edən çipslərin bir çoxuna tamamilə zərərsiz demək olmaz, amma risk onların tərkibindəki zərərli maddələrin normadan artıq olmasıdır. Ona görə də etiketi diqqətlə oxumaq lazımdır. Ən yaxşısı isə bu qidalardan tamamilə imtina etməkdir".
Aytəkin TOFİQQIZI


