Icma.az
close
up
RU
Hansı yeməklər təkrar qızdırıldıqda əsl zəhərə çevrilir?

Hansı yeməklər təkrar qızdırıldıqda əsl zəhərə çevrilir?

Lent az portalından verilən məlumata əsasən, Icma.az bildirir.

Bəzi məhsullar təkrar qızdırıldıqda yalnız dad və faydalı xüsusiyyətlərini itirmir, həm də orqanizm üçün toksik ola bilər. Bu, qızdırma zamanı məhsullarda baş verən kimyəvi dəyişikliklərlə bağlıdır.

Lent.az bu yeməkləri təqdim edir:

Təkrar qızdırmaq olmaz sağlamlıq üçün risklidir

Qızardılmış və ya bişmiş kartof. Soyuduqdan və təkrar qızdırıldıqdan sonra kartofda, xüsusilə otaq temperaturunda saxlanılıbsa, Clostridium botulinum bakteriyaları yarana bilər. Həmçinin təkrar istilikdə faydalı maddələr məhv olur, nişastanın quruluşu dəyişir və həzm üçün zərərli hala gəlir.

Bişmiş yumurta və ya omlet: 

Yumurta temperatur dəyişikliyinə çox həssasdır. Təkrar qızdırıldıqda zülalları toksik birləşmələr yarada bilər ki, bu da mədə-bağırsaq pozğunluğuna səbəb olur. Xüsusilə, soyuducuda 24 saatdan çox saxlanmış omleti və ya yumurtanı qızdırmaq təhlükəlidir.

Toyuq əti: 

Toyuq ətindəki zülal təkrar qızdırıldıqda strukturunu dəyişir, bu isə həzmi çətinləşdirir. Əgər ət lazımi soyutma olmadan saxlanılıbsa, salmonella ilə yoluxma riski də artır. Xüsusən qaymaq və bulyon əsaslı souslu yeməklərdə ehtiyatlı olmaq lazımdır.

Göbələk:

Təkrar qızdırıldığında zülal strukturu sürətlə dəyişir və toksik maddələr əmələ gətirir. Bu, zəhərlənmə və allergiyaya səbəb ola bilər. Göbələk yeməklərini ən yaxşısı bişirildiyi kimi təzə-təzə yeməkdir.

Bişmiş düyü:

Düyüdə Bacillus cereus bakteriyası ola bilər. Bu bakteriya bişirmədən sonra sağ qala və otaq temperaturunda sürətlə çoxala bilər. Təkrar qızdırmaq bəzən mikrobları tam öldürmür. Düyünü bişirdikdən dərhal sonra soyutmaq və soyuducuda maksimum 24 saat saxlamaq lazımdır.

İspanaq və çuğundur:

Bu tərəvəzlər nitratla zəngindir. Təkrar qızdırıldıqda nitratlar nitrozaminlərə kanserogen maddələrə çevrilir. Xüsusilə uşaqlar, yaşlılar və həzm sistemi problemi olanlar üçün təhlükəlidir. Onları təzə şəkildə yemək məsləhətdir.

Dəniz məhsulları:

Krevet, kalmar, midiya təkrar qızdırıldıqda həm teksturasını itirir, həm də zülalları toksinlərə parçalanır. Bu, qida zəhərlənməsi və ciddi allergik reaksiyalara səbəb ola bilər.

Zəhərlənməmək üçün yeməkləri necə saxlamaq lazımdır?
Yeməkləri hər zaman +4°C temperaturda soyuducuda saxlayın. Yeməyi otaq temperaturunda 2 saatdan çox saxlamayın. Eyni yeməyi bir dəfədən çox qızdırmayın.

Ən son xəbərləri və yenilikləri almaq üçün Icma.az saytını izləyin.
seeBaxış sayı:93
embedMənbə:https://lent.az
archiveBu xəbər 09 Avqust 2025 17:48 mənbədən arxivləşdirilmişdir
0 Şərh
Daxil olun, şərh yazmaq üçün...
İlk cavab verən siz olun...
topGünün ən çox oxunanları
Hal-hazırda ən çox müzakirə olunan hadisələr

Azərbaycanda oynayan qapıçıya İtaliya ilə görüşdə şans verilmədi

14 Noyabr 2025 11:17see201

İqtisadiyyat Nazirliyində “Konstitusiya və Suverenlik İli” mövzusunda tədbir keçirilib

13 Noyabr 2025 10:47see186

Bakı və regionlarda neçə bina istiliklə təmin olunacaq? RƏSMİ AÇIQLAMA

13 Noyabr 2025 13:18see179

Neymar dərhal PSJ yə keçdiyinə peşman oldu və geri dönmək istədi

15 Noyabr 2025 01:07see170

AFFA dan Turan Tovuz un futbolçusuna cəza, klublara cərimə

13 Noyabr 2025 14:04see146

Yol qəzasında ölən jurnalist keçmiş məmurun övladıdır

13 Noyabr 2025 18:14see145

Yandırılmış sabitlik: İran öz ekoloji fəlakətinin əsirinə çevrilib

13 Noyabr 2025 11:52see133

İlon Maskdan gələcəklə bağlı daha bir proqnoz

13 Noyabr 2025 09:20see131

“9990 nömrəsindən gələn zənglə bağlı yayılan iddialara DİN dən REAKSİYA FOTO

14 Noyabr 2025 17:40see131

Türkiyədə həlak olan jurnalist sabiq məmurun oğlu imiş FOTO

14 Noyabr 2025 09:35see130

Rubl ucuzlaşdı, avro isə bahalaşdı RƏSMİ

13 Noyabr 2025 09:17see130

“Leş Tofiq”lər hərəkətə keçdi: Bizə eşşək əti yedizdirənlər niyə azadlıqda?

14 Noyabr 2025 18:18see130

Damarları tıxananlar bu qidalardan imtina etsin

14 Noyabr 2025 20:33see130

Bu deputat danışmır, ancaq şəkil çəkdirir FOTOLAR

14 Noyabr 2025 10:58see129

Nicat Kazımov: Dil milləti formalaşdıran və onun özünəməxsusluğunu qoruyan ən güclü təməldir

14 Noyabr 2025 00:49see128

Ayxan Abbasov: “Rəqibin gücü bəlli idi”

13 Noyabr 2025 23:49see126

Ukraynadakı müharibə 2026 cı ilin iyununda başa çata bilər Buşun köməkçisi

14 Noyabr 2025 09:44see125

“BakıKart”ın ləğvi iddiasına rəsmi cavab: “Metro və avtobuslarda...”

14 Noyabr 2025 09:09see125

Avropada “snayper turizmi”: varlılar pul ödəyib insan ovuna çıxıblarmış...

13 Noyabr 2025 08:31see125

Van der Vart: “Ronaldo şokolad olsaydı, özünü yeyərdi”

15 Noyabr 2025 03:09see124
newsSon xəbərlər
Günün ən son və aktual hadisələri