Həll olunan qəhvə əslində nədir?
Icma.az, Lent az saytına istinadən bildirir.
Həll olunan qəhvə bu, həqiqi qəhvə deyil. O, adi qəhvə dənələrindən hazırlanır. Sadəcə, sizin yerinizə əvvəlcədən dəmlənib və qurudulub.
Lent.az qəhvə ilə bağlı bilmədiyiniz məlumatları təqdim edir:
İstehsal prosesi belədir:
Qəhvə dənələri yığılır, işlənir və qovrulur. Dənələr xırda üyüdülür və dəmlənir (böyük qəhvə maşınını təsəvvür edin). Alınan ekstrakt durulaşdırılır və qurudulur. Nəticədə biz suya əlavə etdiyimiz qranul və ya toz alınır.
Həll olunan qəhvənin növləri:
Toz halında ən geniş yayılmış və əlçatan növ. Qəhvə ekstraktının qurudulması ilə alınır. Qranul halında iri hissəciklərdir, tez həll olur, dadı daha doymuşdur. Sublimasiya olunmuş (freeze-dried) ən keyfiyyətli və bahalı növdür. Əvvəlcə dondurulur, sonra vakuumda qurudulur. Ən çox dad və aroma saxlanılır.
Niyə həll olunan qəhvə bəzən dadsız olur?
Əsas səbəb iqtisadiyyat. Maya dəyərini azaltmaq üçün istehsalçılar:
ucuz xammal (robusta, qırıntılar, köhnə dənələr) istifadə edirlər;
160°C-yə qədər temperatur və 16 atmosfer təzyiqdə ekstraksiya edirlər;
dadı gizlətmək üçün ətirlər və efir yağları əlavə edirlər.
Nəticədə acılıq, kəskin qoxu və “plastik” dad yaranır.
Faydası və tərkibi: həqiqətən zərərlidirmi?
Həll olunan qəhvə təbii məhsuldur. Onun tərkibində qalır:
kofein
xlorogen turşusu
antioksidantlar (dənəvər qəhvədən daha az)
Faydaları:
Beyni stimullaşdırır
Maddələr mübadiləsini sürətləndirir
2-ci tip şəkərli diabet və Parkinson xəstəliyi riskini azalda bilər
Kalorisi demək olar ki, yoxdur. Şəkər və qaymaq əlavə etməsəniz, pəhrizdə də içmək olar.
Həll olunan qəhvə mədəyə necə təsir edir?
Təəssüf ki, hər kəsə uyğun deyil. Yüksək temperaturda emal içkini mədə-bağırsaq üçün daha aqressiv edir. Xüsusilə robusta, ətirlər və dərin ekstraksiya hallarında.
Mümkün reaksiyalar:
mədə yanması
ağırlıq hissi
selikli qişanın qıcıqlanması
tez-tez defekasiya ehtiyacı
Yüksək keyfiyyətli sublimasiya olunmuş qəhvə daha yumşaqdır və mülayim miqdarda, xüsusən yeməkdən sonra və südlə içildikdə təhlükəsizdir.
Həll olunan qəhvəyə nə əlavə olunur?
Bəzi növlərdə dadı və teksturanı yaxşılaşdırmaq üçün əlavə maddələr olur:
Şirinləşdiricilər: şəkər, fruktoza, steviya, süni şəkər əvəzedicilər
Süd və krem əvəzediciləri: toz süd, bitki mənşəli krem tozları
Ətirlər və dad əlavələri: vanil, karam, şokolad, qoz, ədviyyat, kakao tozu
Stabilizatorlar və emulqatorlar: lecitine, mono- və diqliseridlər, karragenan
Boyalar: məsələn, karamel rəngi üçün
Konservantlar: saxlama müddətini uzatmaq üçün
Bitki qatqıları: dənli bitkilər, soya, düyü ucuz qarışıqlarda istifadə olunur
Əgər təmiz qəhvə dadını üstün tutursunuzsa, tərkibində yalnız “qəhvə ekstraktı” yazılan məhsulları seçin.
Həll olunan və dənəvər qəhvə: hansı daha yaxşıdır?
Dad:
Dənəvər daha mürəkkəb və aromatik
Həll olunan sadə, bəzən acı
Rahatlıq:
Dənəvər vaxt və avadanlıq tələb edir
Həll olunan istənilən fincanda dərhal hazırdır
Tərkib:
Dənələr təmiz, əlavə olunmur
Həll olunan artıq dəmlənmiş, qatqılar ola bilər
Qiymət:
Ucuz həll olunan dadlı deyil
Dadlı və keyfiyyətli həll olunan isə bahalı ola bilər, hətta dənəvərdən də
Saxlama:
Həll olunan 3-5 ilədək
Dənələr maksimum yarım il (düzgün saxlanıldıqda)
Nə vaxt həll olunan qəhvə əla seçimdir?
Səfərdə
Bağ evində
Ofisdə
Səhər tələsikdə
Bu qəhvə gastronomik zövq üçün deyil, sürət, rahatlıq və sadəlik üçündür. Amma yaxşı variant seçsəniz, dadlı da ola bilər.
Necə yaxşı həll olunan qəhvə seçmək olar?
Diqqət edin:
“freeze-dried”, “100% arabika”, “qatqısız” yazısına
hermetik qablaşdırmaya
istehsal tarixinə
Uzaq durun:
“qəhvə içkisi”, “qəhvə dadlı” yazılarından
şübhəli dərəcədə ucuz markalardan
tərkibində əlavə maddələrdən


