İdeal səhər yeməyi BUDUR
Cebheinfo portalından verilən məlumata əsasən, Icma.az bildirir.
Səhər yeməyi günün ən vacib yeməyidir.
Vaxt azlığı, iştahanın olmaması səbəbindən səhər yeməyindən imtina edilməməlidir. Unutmayın ki, balanslı bir səhər yeməyi sağlam həyat tərzi keçirmək üçün vacib şərtdir.
Səhər yeməyi beyinin işini gücləndirir, xüsusilə məktəbli uşaqlarda bu daha önəmlidir. Araşdırmalara görə, səhər yeməyi uşaqların yaddaş və düşünmə qabiliyyətini yaxşılaşdırır, biliyin qavranılmasına kömək edir. Səhər yeməyi yeyən uşaqlar və böyüklər ondan imtina edənlərdən daha çox lif, kalsium, A və C vitaminləri, riboflavin, sink və dəmir alırlar.
Hətta çəki artımından ehtiyatlanan insanlarda belə səhər yeməyi sağlam çəkidə qalmağı təmin edir. Səhər yeməyi bədənə gümrahlıq verir, ürəyin fəaliyyətinə, həzm sisteminin funksiyasına, sümüklərə faydalı təsir göstərir, tox saxlayır və əhval-ruhiyyəni yaxşılaşdırır.
Səhər yeməyini istehlak etməyən insanlarda qanda xolesterinin (ürək xəstəlikləri risk faktorlarını yaradan) miqdarı daha yüksək olur. Məlumdur ki, yulaf qarışığındakı, dənli bitki tərkibli çörəkdəki liflər xolesterinin səviyyəsini aşağı salır.
Faydalı səhər yeməyi sağlam sümüklər üçün vacib olan qidaları ehtiva edir. Məsələn, ən çox istifadə olunan süd kalsium, D vitamini və zülallarla zəngindir. Beynəlxalq Qida İnformasiya Şura Fondunun (İnternational Food İnformation Council Foundation) məlumatına əsasən, hətta günə ənənəvi olaraq taxıl və süd məhsulları ilə başlayan insanların orqanizminə kalsium yeddi dəfə daha çox daxil olur.
Aparılan son tədqiqatlar göstərdi ki, süd və dənli bitkilərdən hazırlanan səhər yeməyi orqanizmdə insulinin səviyyəsinin tənzimlənməsinə kömək edə bilər. Süd tərkibli məhsullar, meyvələr, arpa, buğda, qarabaşaq bitkilərindən hazırlanmış çörəklər və bu kimi səhər yeməkləri metabolik sindrom riskini azaldır.
Günün ilk yeməyi zülallar, liflər, vitaminlər və yağlarla balanslaşdırılmış olmalıdır. Belə bir səhər yeməyi nümunəsi təbii ətin taxıl çörəyi və tərəvəz ilə birləşməsidir.
“Cebheinfo.az” xəbər verir ki, bunu “Hola” nəşrinə müsahibəsində dietoloqlar Antonio Anduhar və Botikariya Qarsiya deyib.
Pəhrizdə heyvan zülalı varsa, Qarsiya kolbasa və donuz kimi ultra işlənmiş məhsullara deyil, təbii ətə üstünlük verməyi tövsiyə edir.
"Bu, toyuq döşü və ya hindquşu, qril və ya bişmiş ola bilər. Orta nisbətdə, ənənəvi prosciutto növləri (quru vetçina), həmçinin nişasta, şəkər və ya nitrit kimi əlavələr olmadıqda, qurudulmuş tenderloin (Tenderloin" ingilis dilindən tərcümədə "fileto" deməkdir. Bu, mal ətinin bel hissəsindən çıxarılan, ən zərif və ən bahalı ət hissəsidir-red.) də uyğun gəlir ", - ekspert qeyd edib.
Doktor Anduhar da öz növbəsində əti liflə zəngin olan tam taxıllı turş xəmir çörəyi ilə birləşdirməyi məsləhət görür. Əlavə olaraq o, zeytun yağı və təzə pomidorları tövsiyə edir. Bu məhsullar antioksidantların mənbəyi kimi xidmət edir və xoş dad kontrastı yaradır.
Dietoloq vitamin və mineralları ehtiva edən meyvələrin əhəmiyyətini də xatırladıb. Onun sözlərinə görə, səhər yeməyinizi bir fincan südlü qəhvə ilə bitirə bilərsiniz.
Xəzər
“Cebheinfo.az”

