Məşhur bir məhsulun gizli təhlükəsi
Azpost saytına istinadən Icma.az xəbər verir.
Rahat plastik qablaşdırmada olan yaşıllıqlar supermarket rəflərində yayılmış məhsuldur. Təmiz, təzə və yeməyə hazır hiss edir. Ancaq belə bir məhsul həqiqətən təhlükəsizdirmi?
Bu barədə AzPost Huffpost saytına istinadən məlumat verir .
Yaşıllığın çirklənməsinin mərhələləri
Təchizat zəncirindəki bir çox amillər göyərti E. coli, listeria və ya salmonella kimi patogenlərlə çirkləndirə bilər ki, bu da xəstəliyə, xəstəxanaya yerləşdirməyə və ya daha da pisləşə bilər.
Yaşıllar qablaşdırmadan əvvəl böyük partiyalarda yuyulur və işlənir, bu da patogenlərin yayılmasına kömək edə bilər .
Fermada
Torbalanmış göyərti soyudulmuş məhsul bölməsinə və nəhayət boşqaba çatana qədər müxtəlif mərhələlərdə çirklənmə baş verə bilər.
Sahədə məhsullar çirklənmiş su, vəhşi və ya ev heyvanları, torpaq və ya hava kimi mənbələrdən patogenlərlə çirklənə bilər.
Klemson Universitetinin qida sistemləri və təhlükəsizlik proqramının direktoru Kimberli Beyker, yaşıl yarpaqların çirklənməsinin sahə heyvandarlıq təsərrüfatlarına yaxın olduqda daha çox olduğunu söylədi.
E. coli, salmonella və ya listeria bitkilərə yaxınlıqdakı heyvandarlıq təsərrüfatlarından çirklənmiş suvarma suyu vasitəsilə daxil ola bilər.
Emal zavodunda
Patogenlər emal müəssisəsinə daxil olduqda yarpaqlı göyərtilərlə təmasda ola bilər. Çantada aldığınız göyərti adətən birdən çox sahədən gəlir, bu da onları izləməyi çətinləşdirir və çirklənməni artırır.
Yaşıllar mərkəzləşdirilmiş ərazidə işlənir və paylanır – bu, prosesdə iştirak edən bütün şirkətlər üçün əlverişlidir, lakin təhlükəli deyil. Müxtəlif təsərrüfatların göyərti qarışdırılır, yuyulur və birlikdə qablaşdırılır, buna görə də bir çirklənmiş yarpaq digərinə təsir göstərə bilər.
Mağaza rəflərinə aparan yol
Patogen mikroorqanizmlərin böyüməsinin və yayılmasının qarşısını almaq üçün yaşıllıqları soyuq saxlamaq vacibdir. Yığım, emal və daşınma prosesində göyərti soyuducuda saxlamamaq bakteriyaların böyüməsi ilə nəticələnə bilər.
Bununla belə, soyuducu patogenlərin olma ehtimalını aradan qaldırmır, yalnız onların çoxalmasını yavaşlatmağa kömək edə bilər. Soyutma bakteriyaların böyüməsini yavaşlatır, lakin onları öldürmür.
Yaşılların evdə yuyulması onları daha təhlükəsiz etmir, çünki su patogenləri aradan qaldırmayacaq.
Əvvəlcədən yuyulmuş göyərti evdə təkrar yuyulmamalıdır, çünki bu, lavabonun, qabların, avadanlıqların və ya onları hazırlayan şəxsin əllərinin lazımi qaydada təmizlənməməsi və ya təmizlənməməsi halında çirklənməyə səbəb ola bilər.
Bakteriyalar və ya patogenlər görünməzdir. Göyərtilər patogenlərlə çirklənmişsə, onları görmə, qoxu və dad ilə aşkar etmək mümkün deyil.
Rahatlıq üçün göyərtilərinizi çantalarda almağı seçsəniz, görməli olduğunuz bir neçə tədbir var.
İstifadə müddətini yoxlayın
Satın almadan əvvəl, son istifadə tarixlərinə baxmalısınız. Yalnız bir və ya iki gün ərzində yediyinizi almalısınız.
Təzə axtarın
Nəm görünən, həddindən artıq nəm olan çantalardan çəkinin, çünki nəm mühit bakteriyalar üçün mükəmməl bir çoxalma yeridir. Kahının təzə göründüyünə və solmadığına və rənginin dəyişməməsinə əmin olmaq üçün qablaşdırmanı yoxlayın, çünki bu əlamətlər düzgün saxlanmadığını göstərə bilər.
Temperatur dalğalanmalarını minimuma endirmək
Göyərtilər aldıqdan sonra onları soyuducudan çox uzun müddətə buraxmayın. Onları mağazadan daşıyarkən və yemək bişirərkən qəfil temperatur dəyişikliklərindən çəkinin. Bu, kondensasiyaya gətirib çıxarır və həm xarab, həm də bakteriya artımını təşviq edə bilən nəm, isti mühit yaradır.
Paylaş


