Miqren ağrılarını yaradan 8 QİDA Mütəxəssislərdən XƏBƏRDARLIQ
Bizim media portalından verilən məlumata əsasən, Icma.az bildirir.
Bəzi qidalar tərkibindəki maddələrə görə miqreni qıcıqlandıra bilər. Spirt, şokolad və pendir kimi qidalar miqrenli insanlarda baş ağrılarının şiddətini artıra bilər.
Bizim.Media xəbər verir ki, miqren bir çox insanın həyat keyfiyyətinə təsir edən ümumi bir problemdir.
Tədqiqatlar göstərir ki, müəyyən qidalar miqreni qıcıqlandıra və ya onları pisləşdirə bilər. Ancaq hər kəsin orqanizmi eyni reaksiya vermədiyi üçün miqrenin qıcıqlanması insandan insana dəyişə bilər. Mütəxəssislər miqren keçmişi olan insanlara yemək vərdişlərini yaxından izləmələrini və yeməkdən sonra ağrı hiss etdikdə müəyyən qidaları məhdudlaşdırmağı tövsiyə edir.
1. Alkoqol
Alkoqol, xüsusilə də qırmızı şərab bəzi insanlarda qısa müddət ərzində baş ağrılarına səbəb ola bilər. Miqreni olan insanlar spirt istehlakını məhdudlaşdırdıqda miqren ağrısında azalma müşahidə edə bilərlər.
2. Pendir
Parmesan, Roquefort və çedar kimi uzun müddətli pendirlər bədəndə miqreni qıcıqlandıran maddələrin yığılmasına səbəb ola bilər. Buna görə də tez-tez səhər yeməyi üçün bu növ pendirlərdən çox, təzə pendirlərə üstünlük verilməlidir.
3. Emal olunmuş ət məhsulları
Bu məhsulların tərkibindəki əlavələr və konservantlar miqreni qıcıqlandırır. Mütəxəssislər emal olunmuş ətlərin həddindən artıq istehlakından çəkinməyi və təzə bişmiş ətlərə üstünlük verməyi tövsiyə edirlər.
4. Şokolad
Xoşbəxtlik mənbəyi kimi tanınsa da, şokolad bəzi insanlarda miqrenlərə səbəb ola bilər. Bu, tərkibindəki kofein və müəyyən stimullaşdırıcı maddələrlə bağlıdır. Lakin bu, hər kəsə aid deyil; bəziləri üçün şokolad rahatlama təmin edə bilər.
5. Kofein
Kofein stimullaşdırıcı təsiri ilə enerji verir, lakin böyük miqdarda istehlak edildikdə və ya qəfil dayandırıldığında baş ağrısına səbəb ola bilər. Müntəzəm qəhvə istehlakının qəfil dayandırılması miqren ağrılarını artıra bilər.
6. Süni dadlandırıcılar
Pəhriz məhsulları, şəkərsiz içkilər və saqqızda olan aspartam kimi dadlandırıcılar bəzi insanlarda baş ağrılarına səbəb ola bilər.
7. Turşu və fermentləşdirilmiş qidalar
Turşular, sirkə əsaslı souslar və fermentləşdirilmiş qidalar bəzi insanlarda baş ağrısına səbəb ola bilər. Bu qidaların həddindən artıq istehlakı bədənin reaksiyasını artıra bilər və bu, miqrenə səbəb ola bilər.
8. Lobya
Lobya xüsusilə migrenə meylli olanlar üçün ehtiyatlılıq tələb edən bir qidadır. Bu qidanın tərkibindəki bəzi təbii birləşmələr baş ağrılarına səbəb ola bilər. Buna görə də, həssas insanlara az miqdarda lobya istehlak etməsi tövsiyə olunur.
Elcan Bəşirli, Bizim.Media


