Palma yağı artıq “düşmən” deyil: ekspert mifləri təkzib edir...
Icma.az, Sia Az portalına istinadən məlumat verir.
...SİA-nın məlumatına görə, dietoloq və Sağlam Qidalanma Araşdırma Mərkəzinin direktor müavini Aleksey Kabanov "İzvestiya"ya müsahibəsində palma yağının zərərli təsiri ilə bağlı yayılmış yanlış fikirləri təkzib edib.
Mütəxəssisin fikrincə, bu məhsulun reputasiyası çox şişirdilmişdir - mülayim şəkildə istehlak edildikdə, sağlamlıq üçün heç bir təhlükə yaratmır.
Palma yağı niyə göründüyündən daha təhlükəsizdir?
Mütəxəssis izah edib ki, təbii yarı bərk təbiəti sayəsində palma yağı hidrogenləşməni tələb etmir, bu proses zərərli trans yağların əmələ gəlməsi ilə nəticələnir. Bu, onu əlavə emaldan keçən bir çox bitki əsaslı alternativlərdən daha təhlükəsiz edir.
Kabanovun sözlərinə görə, palma yağının xərçəngə səbəb olması ilə bağlı iddialar elmi cəhətdən sübut olunmayıb. Üstəlik, qırmızı palma yağı çeşidi xərçəngin qarşısını almağa kömək edə bilər, çünki tərkibində şiş böyüməsini yavaşlatan təbii antioksidant olan yüksək miqdarda E vitamini var.
Əsl risk nədir?
Dietoloq qeyd edib ki, problem yağın özündə deyil, qida rasionunda doymuş yağların miqdarındadır. Beynəlxalq tövsiyələrə görə, onların payı gündəlik kalorinin 10 faizdən çox olmamalıdır.
Bu yağlar təkcə bitki yağlarında deyil, həm də ət, yağ və digər adi qidalarda olur. Kabanov fərdi inqrediyentləri demonizasiya etməkdənsə, bütövlükdə qidalanmanın monitorinqinin vacibliyini vurğulayıb.
Əvvəllər məhsulun faydaları haqqında...
Mütəxəssislər daha əvvəl qeyd etmişdilər ki, tez-tez doymuş yağ tərkibinə görə tənqid edilən palma yağının müsbət tərəfləri var: o, orqanizmin oksidləşdirici stressə qarşı müqavimətini artırır və faydalı vitaminlər mənbəyi ola bilər.
Nazlı Almuradova


