Pəhriz zamanı hansı qəhvə daha faydalıdır?
Icma.az bildirir, Lent az saytına əsaslanaraq.
Hər iki içki sağlamlıq üçün faydalıdır və həmçinin pəhriz saxlayanlara da xeyir verə bilər.
Lent.az xəbər verir ki, alimlər hansı qəhvənin daha faydalı olduğunu açıqlayıb. Qara qəhvə və espresso iki məşhur içkidir, lakin onların hər biri müxtəlif miqdarda kofein və antioksidantlar ehtiva edir. Eyni ölçülü porsiyaları müqayisə etdikdə espresso ümumilikdə daha çox kofein və antioksidant ehtiva edir. Qeyd olunur ki, espresso porsiya baxımından daha yüksək antioksidant aktivliyinə sahib ola bilər.
Araşdırmada espresso digər qəhvə növləri ilə müqayisədə iki dəfə çox polifenol ehtiva etdiyi göstərilir. Espresso daha yüksək antioksidant aktivliyinə malikdir. Espressodakı antioksidantlar sərbəst radikalları neytrallaşdırmaq qabiliyyəti ilə seçilə bilər. Lakin çox az adam cəmi 30 ml qara qəhvə içir. Espresso adətən 30 ml porsiyada verilir. Beləliklə, kofein və antioksidantların daha yüksək miqdarı, həmçinin onların aktivliyi, içkinin özündən çox espressonun az həcmi ilə bağlı ola bilər. Əgər 240 millilitrlk bir fincan qara qəhvəni 30 ml espressonun miqdarı ilə müqayisə etsək, qara qəhvədə kofein və antioksidantların miqdarı daha yüksəkdir.
Qara qəhvə nədir?
Qara qəhvə üyüdülmüş qəhvə dənələrinin isti suda dəmlənməsi yolu ilə hazırlanır. Bu içki tünd rəngi, bir qədər acı dadı və xarakterik qəhvə ətri ilə seçilir.
Espresso nədir?
Espresso incə üyüdülmüş qovrulmuş qəhvə dənələrindən yüksək təzyiq altında isti suyun keçirilməsi ilə hazırlanan qəhvə içkisidir.
Bu dəmləmə üsulu intensiv dada, zəngin ətirə və köpüklü üst qata malik kiçik, konsentratlaşdırılmış porsiya əldə etməyə imkan verir.
Digər qəhvə hazırlama üsullarından fərqli olaraq espresso suyun temperaturu, təzyiqi, üyütmə dərəcəsi və dəmləmə nisbəti kimi amillərin təsiri ilə həll olunan qəhvə maddələrinin yüksək konsentrasiyası ilə seçilir.
Qara qəhvə və espresso: qida dəyəri
Bir fincan qara qəhvə 96 milliqram (mq) kofein ehtiva edir bu, espressonun porsiyasındakı 63 mq-dan daha çoxdur.
30 qram qara qəhvə və espressonun qida maddələri:
Yetkinlərin çoxu gündə 400 mq-a qədər kofeini təhlükəsiz şəkildə qəbul edə bilər bu, təxminən 350 ml-lik iki-üç fincan qəhvəyə bərabərdir. Hamiləlik dövründə isə gündə 200 mq-dan çox kofein qəbul etməmək məsləhət görülür.
Kofein orqanizmə sürətlə sorulur və bunun böyük hissəsi ağız boşluğu və mədə daxil olmaqla mədə-bağırsaq traktında baş verir. Digər qida maddələrindən fərqli olaraq qaraciyər kofeinin metabolizmasında böyük rol oynamır.
Bu mövzuda digər xəbərlər:
Baxış sayı:78
Bu xəbər 24 Noyabr 2025 15:43 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Online Xəbərlər
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Kalori kalkulyatoru
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















