Qanda şəkəri idarə etmək üçün nələri yemək lazımdır?
Azpost saytından verilən məlumata görə, Icma.az xəbər verir.
Pəhriz gün ərzində qanda şəkərə birbaşa təsir göstərir.
AzPost bildirir ki, qəlyanaltılar qan şəkəri səviyyənizi sabit saxlamağa kömək edə bilər, lakin onları ağıllı seçmək və aralarında fasilə vermək vacibdir.
Qan şəkəri səviyyəsini necə sabit saxlamaq olar?
Qəlyanaltılar mürəkkəb və ya vaxt aparan olması vacib deyil. Əsas odur ki, onların tərkibində vacib qida maddələri olduğundan əmin olun. Əksər sağlam qəlyanaltılar yalnız üç tərkib hissəsi ilə asanlıqla hazırlanır.
Qan şəkəri səviyyəsi yüksəldikdə bədən enerji üçün hüceyrələrə qlükoza daşımaqdan məsul olan insulin hormonunu ifraz edir. Bu səviyyələr xroniki olaraq yüksək olduqda və insulin reaksiyası qeyri-kafi olduqda diabet inkişaf edir. Həkimlər tez-tez şəkəri olan insanlara sağlam karbohidratları yüksək keyfiyyətli protein mənbələri ilə birləşdirərək daha kiçik və daha tez-tez yemək yeməyi məsləhət görürlər.
Sollis Health Baş Tibb Mütəxəssisi Skott Braunşteyn bildirir ki, çox yemək qan şəkərində kəskin bir artıma səbəb ola bilər, yeməkləri çox azaltmaq isə- xüsusən də diabet dərmanları qəbul edirsinizsə-, hipoqlikemiyaya səbəb ola bilər.
Qəlyanaltılara hansı qida maddələrini daxil etməlisiniz?
Zülal istənilən sağlam qəlyanaltının vacib bir hissəsidir. Uzun müddətli toxluq hissi verir və qan şəkəri səviyyəsini normal həddə saxlamağa kömək edir.
Lif digər əsas komponentdir. Karbohidratların udulmasını yavaşladır və qan şəkərində kəskin dalğalanmaların qarşısını alır. Çiy tərəvəzlər qəlyanaltılarda xüsusilə faydalıdır: onlar kalori və karbohidrat baxımından azdır, lakin pəhriz lifi ilə zəngindir.
Tərkibində emal olunmuş karbohidratlar olan qidalardan çəkinmək lazımdır. Şirniyyatlar, ponçiklər, peçenye, çips və qazlı içkilər hamısı qan şəkərinin sürətlə artmasına səbəb olur.
Sağlam qəlyanaltılar necə hazırlanır?
Dr. Penina Gutierrez qidalı, protein baxımından zəngin və kalori baxımından az olan sadə üç tərkibli smuzi təklif edir. Buraya daxildir:
təzə tərəvəzlər (məsələn, xiyar, ispanaq və ya rukkola)
su və ya bitki mənşəli süd
zülal tozu və ya noxud
Bu içkini hazırlamaq üçün tərəvəzləri blenderə qoyun, bir porsiya protein tozu əlavə edin və 1-1,5 stəkan su və ya bitki mənşəli süd tökün, sonra qarışdırın.
Mütəxəssislər həmçinin tam buğda tortillasına bükülmüş mozzarella ilə toyuq və ya hinduşka, yüksək lifli çörəkdə bir ovuc qoz, və ya avokado, badam yağı ilə alma və ya banan dilimləri, qarğıdalı və balqabaq toxumu ilə yunan qatığı tövsiyə edirlər.
Paylaş
Bu mövzuda digər xəbərlər:
Baxış sayı:40
Bu xəbər 26 Noyabr 2025 10:03 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Online Xəbərlər
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Kalori kalkulyatoru
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















