Qarpızın təhlükəli tərəfi: Zəhərlənməyə səbəb olur
Icma.az bildirir, Medicina portalına istinadən.
Sevimli yay meyvəsi olan qarpız ləzzətli dadı ilə sevindirir. Lakin gigiyena qaydalarına əməl etmədən qarpız yemək zəhərli ola bilər.
Medicina.az xəbər verir ki, qarpız təravətləndirici dadı ilə həm süfrələrin, həm də pikniklərin olmazsa olmazıdır.

Ancaq soyuducu təsirinə baxmayaraq, qarpız gigiyena qaydalarına əməl edilmədən yeyildikdə qida zəhərlənməsinə səbəb ola bilər.
Son illərdə bu halların sayının artmasına səbəb qarpızların çöldə satılması və düzgün yuyulmadan dilimlənməsidir.

Qarpızın xarici qabığı torpaq, gübrə və daşınma şəraitinə görə çoxlu bakteriya və zərərli mikroorqanizmləri saxlaya bilər.
Əgər qabıq lazımi təmizlənmədən kəsilirsə, bakteriyalar bıçaqla birbaşa meyvəyə keçir.

Bu, xüsusilə isti yay günlərində mikrobların sürətlə çoxalması səbəbindən ürəkbulanma, ishal, qarın ağrısı, qızdırma kimi əlamətlərlə özünü göstərən qida zəhərlənməsinə səbəb ola bilər.
Buna görə də, dilimlənmiş qarpız uzun müddət açıq havada buraxılmamalıdır. Dərhal yeyilməli və ya soyuducuda saxlanmalıdır.
Aygün
Medicina.az


