Qeyri adi aclığın yatırılması mexanizmi ortaya çıxıb...
Icma.az, Sia Az portalından verilən məlumatlara əsaslanaraq xəbər verir.
...Yeməyin qoxusu aclıq hissini anında azalda bilər - bu, Maks Plank Metabolik Tədqiqatlar İnstitutunun alimlərinin gəldiyi nəticədir. Onlar siçanlar üzərində apardıqları təcrübədə iybilmə sistemi ilə beynin medial septumunda qidanın ətirini udmaqla aktivləşən və toxluq hissi yaradan bir qrup neyron arasında birbaşa əlaqə tapıblar.
SİA-nın məlumatına görə, nəticələr Nature Metabolism jurnalında dərc olunub.
Tədqiqatçılar beyni skan edərək, heyvanların yeməyin qoxusunu hiss etdikdə, hətta yeməyə başlamazdan əvvəl onların toxluq hiss etmələrini təmin edən mexanizmin işə düşdüyünü müşahidə ediblər.
Ətri nəfəs alan siçanlar, xüsusən də yeməkdən əvvəl neyronlar aktiv olsaydı, daha az yeyirdilər. Lakin kök siçanlarda bu sistem işləməyib: neyronlar aktivləşməyib, toxluq hissi yaranmayıb və qida istehlakı azalmayıb.
Alimlər hesab edirlər ki, bu mexanizm müdafiə mexanizmi kimi təkamül etmiş ola bilər: yemək yeməyə sərf olunan vaxtı azaltmaqla heyvanlar yırtıcıların diqqətinə düşmə riskini azaldır.
İnsan beynində oxşar neyron qrupu var, lakin onun eyni şəkildə işlədiyi hələ məlum deyil. Bəzi araşdırmalar artıq sübut edib ki, qida qoxusu bəzi insanlarda iştahı azalda bilər, bəzilərində isə - xüsusən də artıq çəkisi olanlarda artırır. Müəlliflər həddindən artıq yemək və piylənmə mexanizmlərini öyrənərkən qoxu hissini nəzərə almağın vacibliyini vurğulayırlar: eyni qoxu arıq və artıq çəkili insanlarda əks reaksiyalara səbəb ola bilər.
Nazlı Almuradova


