Qidaları qara plastikdə saxlamayın...
Sia Az-dan verilən məlumata görə, Icma.az məlumatı açıqlayır Qidaları qara plastikdə saxlamayın....
...Mütəxəssislər alov gecikdiricilərin sağlamlığa potensial zərərləri barədə xəbərdarlıq edirlər: onlar qalxanabənzər vəzinin işinə mənfi təsir göstərə və nevroloji pozğunluqlara səbəb ola bilər.
Son tədqiqatlar qara plastik sənayesində ciddi bir problem aşkar edərək, sınaqdan keçirilmiş nümunələrin 85 faizinin təhlükəli alov gecikdiriciləri olduğu aşkar ediblər.
Bu maddələr mətbəx qablarında, uşaq oyuncaqlarında və birdəfəlik yemək qablarında geniş istifadə olunur.
...Toxic-Free Future və Hollandiyalı alimlərinin təhlili nəticəsində məlum olub ki, istehsalçılar tez-tez elektrik tullantılarından təkrar emal edilmiş plastikdən istifadə edirlər. Yanğın riskini azaltmaq üçün materiala 1970-ci illərdən aktiv şəkildə istifadə edilən bromlu alov gecikdiricilər də daxil olmaqla xüsusi maddələr əlavə edilir.
Plastikdə müxtəlif yanğın gecikdiricilər tapılıb: alüminium və maqnezium hidroksidləri, fosfor və bor turşusu...
Bu maddələrin əksəriyyəti təhlükəsiz hesab edilsə də, qablar hazırlayarkən ciddi keyfiyyət standartlarına əməl edilməlidir. ...Bu sahə üzrə mütəxxəsisin sözlərinə görə, istehsalçılardan əlavələrin qidaya daxil olma ehtimalını istisna etmək üçün araşdırma aparmaları tələb olunur.
Qida ilə təmasda olan məhsullarda bu cür əlavələrin istifadəsi Rusiyada çoxdan qadağan edilsə də, 2022-ci ildə aparılan araşdırmada Rusiya, Çin və İndoneziyada sınaqdan keçirilmiş 73 nümunənin hamısında alov gecikdiricilər aşkar edilib.
Mütəxəssislər plastik mətbəx malları alarkən sertifikatların olmasına və "rostest" işarəsinə diqqət yetirməyi tövsiyə edirlər. Bu uyğunluq nişanlarının olması məhsulların keyfiyyət nəzarətindən keçdiyinə və qida hazırlanmasında istifadə üçün təhlükəsiz olduğuna zəmanət verir.
Nazlı Almuradova
