Sağlam qidalanma haqqında 5 mif
Saglamolun-dan alınan məlumata görə, Icma.az bildirir Sağlam qidalanma haqqında 5 mif.
DOĞRU BİLDİYİMİZ YANLIŞLAR
Bir çox insan, heç bir şey etmədən, arıqlamaq istəyir. Buna görə də onlar, sağlam qidalanma haqqında müxtəlif miflərə çox asanlıqla inanır.
“Biz dəfələrlə yazmışıq ki, yağsız məhsullar arıqlayanlar üçün faydalı deyil, çünki onlara çox vaxt çoxlu ətirli maddələr, şəkər əvəzləyiciləri və hətta nişasta əlavə edilir, bu da kalori miqdarını artırır. Qlütensiz məhsulların isə heç bir faydası yoxdur, çünki onlar az miqdarda lif və çox miqdarda yağ ehtiva edir. Təzə sıxılmış şirələr belə meyvələri əvəz etmir.” Bu haqda professor, Rusiyanın Elmlər Akademiyasının akademiki, tanınmış həkimi Oksana Drapkina danışıb. O, özünün Telegram kanalında bu siyahını genişləndirib və «zərərli» məhsullar haqqında mifləri ifşa edib.
Çəki artımına səbəb olmayan “çörək krakerləri” və ya “xlebçı” kimi bildiyimiz qida məhsulu. “Fitness məhsulları dedikdə, yulaf, protein, qoz-fındıq, meyvə, həmçinin diabetik bölmədən çörək krakerləri, granola və s. nəzərdə tutulur. Onlar kalorililik və şəkər tərkibi baxımından adi şirniyyatlara bənzərdir. Və əgər onları ölçüsüz yeməyə davam etsəniz, artıq çəkidən azad olmaq çətin olacaq. Ona görə də, bu məhsulları alarkən tərkibinə və kaloriliyinə diqqət yetirmək vacibdir.” Fermentləşdirilmiş məhsullar çox faydalıdır. “Bu qidalar bağırsaqlara və orqanizmə faydalı təsirləri sayəsində yeni populyarlıq qazanıb. Onlar faydalı olsalar da, unutmamalıyıq ki, bəzi məhsulların tərkibində çox miqdarda duz və şəkər ola bilər. Həmçinin, pendir, ət, tərəvəzlər, soya və şərabın fermentasiyası zamanı “tiramin” adlı maddə yaranır ki, bu da bəzi insanlarda baş ağrısına səbəb olur. “Superfood”lar – bütün xəstəliklərdən müalicə vasitəsi. Superfood-lar daha çox bitki mənşəli məhsullardır, yüksək miqdarda vitaminlər, minerallar və antioksidantlar ehtiva edir ki, bu da onları sağlam həyat tərzi tərəfdarları tərəfindən çox faydalı hesab edir. Ən populyarlar arasında isə goji giləmeyvələri, kinoa və çiya toxumlarıdır. Onlardan qeyri-adi bir şey gözləmək lazım deyil. Bu, pəhrizinizi zənginləşdirmək və yeni dadları kəşf etmək üçün yaxşır, amma onları yalnız vitaminlər və mineralların yeganə mənbəyi kimi qəbul etməməlisiniz. Daha yaxşı olar ki, balanslı və müxtəlif qidalanmaya diqqət yetirəsiniz. Qırmızı ət zərərlidir. İndi, boş yerə qırmızı əti tənqid etmək dəbdədir. İşlənməmiş qırmızı ət isə, əslində asanlıqla həzm olunan protein və dəmirin mühüm mənbəyidir. Böyüklər üçün onun istehlak norması həftədə 1-2 dəfə 100-150 q təşkil edir. Mütəxəssis qeyd edib ki, ən sağlam qida forması, təbii ki, əti qızartmaq deyil, onu qaynatmaq, buxarda və ya multivarkada bişirməkdir. Yalnız toyuq filesi və qarabaşaq. Bir çoxları sağlam qidalanmaya keçməkdə çətinlik çəkir, çünki "yalnız yağsız toyuq və kələm yarpağını çeynəmək" kimi bir düşüncə formalaşıb. Lakin bu belə deyil. Əsas odur ki, işlənmiş ət məhsullarını, fast food və müxtəlif qəlyanaltıları məhdudlaşdırın. Qazlı içkilərdən, konservləşdirilmiş məhsullardan və şirniyyatlardan istifadəni azaltmaq vacibdir. Daha çox evdə yemək hazırlamaq və ac qalmamaq tövsiyə olunur.Oksana Drapkina qeyd edib ki, kalori və ya pəhriz çeşidini kəskin şəkildə məhdudlaşdırmaq orqanizm üçün fiziki və psixoloji stressdir. Bu, iş qabiliyyətinin azalmasına, həyat enerjisinin itirilməsi və depressiya ilə müşayiət oluna bilər. Bəzən kiçik bir dilim tort və ya pizza yemək olar. Əsas odur ki, bunu hər gün və çox miqdarda etməyəsiniz.
Saglamolun.Az

