“Şirin maye”nin acı nəticələri
Şirin içkilər – hətta kompotlar və meyvə şirələri də diabet yaranmasının səbəbidir.
ABŞ-nin Boston şəhərində yerləşən Taftsa Universitetinin qida üzrə alimləri ildə 2 milyon 200 min insanın şirinləşdirilmiş içkilər səbəbindən diabet olduğunu sübut ediblər. Bildiriblər ki, eləcə də bu içkilər 1,2 milyon halda ürək-damar xəstəliklərinə səbəb olub. İnkişaf etməmiş, aşağı gəlirli ölkə və dövlətlərin tibbi statistik məlumatlarını təhlil edən alimlər şirin içkilərlə sağlamlığın pisləşməsi arasında həyəcanverici əlaqə olduğunu müəyyən ediblər.
Orta vəziyyət Afrika ölkələrindədir, orda şirinləşdirilmiş içkilərin artırdığı yeni diabet xəstələri 21 faiz təşkil edir. Latın Amerikası və Karib hövzəsi ölkələrində bu rəqəm 24 faizdir. Ürək xəstəliklərində rəqəmlər 10–12 faiz arası dəyişir. Ən neqativ ölkələr “şirin mayenin” əsiri olan Kolumbiya, Meksika və Cənubi Afrikadır. Orada əhalinin diabet olan xəstələrinin 48 faizinin xəstəlik səbəbi şirin içkilərdir.
Enerji içkiləri, qazlı şirin sular orqanizm tərəfindən tez mənimsənilir və qanda şəkəri artırır. Belə içkiləri müntəzəm qəbul edənlərdə metobolik pozulma diabetlə nəticələnir. İçkilər ürək damarlarına da zərərdir.
Z.HÜSEYNLİ
XQ