Icma.az
close
up
RU
Tədqiqat: Tünd şokolad diabet riskinin azaldılmasında mühüm rol oynayır AZƏRTAC

Tədqiqat: Tünd şokolad diabet riskinin azaldılmasında mühüm rol oynayır AZƏRTAC

Azertag saytına istinadən Icma.az xəbər verir.

Bakı, 11 dekabr, AZƏRTAC

Harvard TH Chan İctimai Sağlamlıq Məktəbinin Qidalanma Departamenti tərəfindən aparılan yeni bir tədqiqat, tünd, lakin südlü olmayan şokolad istehlakının tip 2 diabet (T2D) inkişaf riskinin azalması ilə əlaqəli olduğunu göstərib. Bu nəticə qidalanma və sağlamlıq sahəsində əhəmiyyətli bir yenilik kimi qiymətləndirilir.

AZƏRTAC “ScienceDaily” saytına istinadla xəbər verir ki, tədqiqatın aparıcı müəllifi, Qidalanma Departamentinin doktorantı Binkai Liu bununla bağlı açıqlama verib: “Bizim tapıntılarımız bütün şokoladların eyni olmadığını göstərir”.

Onun sözlərinə görə, tünd şokoladın istehlakı ilə südlü şokoladın istehlakı arasında sağlamlıq baxımından əhəmiyyətli fərqlər mövcuddur. B.Liu əlavə edib ki, şokoladı sevənlər üçün bu, südlü şokoladın əvəzinə tünd şokoladı seçməyin daha sağlam bir seçim ola biləcəyi barədə vacib bir mesajdır.

Araşdırmada Tibb Sağlamlıq Tədqiqatları I və II, həmçinin Sağlamlıq Mütəxəssislərinin İzləmə Tədqiqatının məlumatlarından istifadə edilib. Tədqiqat çərçivəsində 30 ildən çox müddət ərzində, diabeti olmayan 192 min nəfər yetkin iştirakçının qida vərdişləri, o cümlədən şokolad istehlakı və diabetin inkişafı ilə bağlı məlumatlar toplanıb. Bu müddət ərzində 19 min nəfərdə T2D diaqnozu qeydə alınıb. Xüsusilə tünd və südlü şokolad qəbulu barədə məlumat verən təxminən 112 min nəfərdən 5 minə yaxını T2D diaqnozu alıb. Bu nümunə, şokoladın müxtəlif növlərinin diabetə təsirini müqayisə etmək üçün kifayət qədər geniş bir məlumat bazası təqdim edib.

Tədqiqatçılar müəyyən ediblər ki, həftədə ən azı beş porsiya hər hansı bir şokolad qəbul edən iştirakçılar, şokolad istehlak etməyən və ya nadir hallarda istehlak edənlərlə müqayisədə, T2D riskini 10 faiz azaldıb. Tünd şokoladın daha böyük təsir göstərdiyi ortaya çıxıb: həftədə ən azı beş porsiya tünd şokolad qəbul edən şəxslər arasında T2D riski 21 faiz daha aşağı olub. Tünd şokolad istehlakının hər əlavə porsiyası ilə riskin 3 faiz daha da azaldığı müşahidə edilib. Eyni zamanda, südlü şokolad istehlakının T2D riskini azaltmadığı, əksinə, uzunmüddətli çəki artımı ilə əlaqəli olduğu aşkarlanıb. Bu fərq, tünd şokoladın tərkibində olan polifenolların sağlamlığa müsbət təsiri ilə izah olunur.

Qidalanma və Epidemiologiya Departamentinin dosenti, müxbir müəllif Qi Sun bildirib ki, tünd və südlü şokoladın şəkərli diabet riski ilə uzunmüddətli çəki idarəçiliyinə təsiri arasındakı aydın fərq hər kəsi təəccübləndirib. Onun fikrincə, tünd və südlü şokoladın kalorisi və doymuş yağ miqdarı oxşar olsa da, tünd şokoladda olan zəngin polifenollar şəkərin və doymuş yağın mənfi təsirlərini kompensasiya edə bilər. Bu istiqamətdə daha çox tədqiqatın aparılmasına ehtiyac var. Tədqiqat, ABŞ-ın Milli Səhiyyə İnstitutlarının bir neçə qrantı ilə maliyyələşdirilib. Bu tədqiqat şokolad istehlakı ilə T2D riski arasında əlaqə məsələsinə yeni baxış gətirir. Tapıntılar göstərir ki, tünd şokoladın tərkibindəki polifenollar diabet riskini azaltmaqla yanaşı, çəkini də idarə etməyə kömək edə bilər. Müəlliflər qeyd edirlər ki, iştirakçıların şokolad istehlakı əvvəllər qeydə alınmış milli orta göstəricilərlə müqayisədə aşağı olub və bu nəticələr yüksək şokolad istehlakı edənlər üçün tətbiq oluna bilməz. Bu araşdırmanın nəticələri, tünd şokoladın sağlamlıq faydaları ilə bağlı mövcud elmi ədəbiyyata mühüm bir töhfə verir və ictimai sağlamlıq siyasətçiləri üçün vacib məlumat təqdim edir. Tədqiqatçılar bu sahədə əlavə araşdırmaların aparılmasının zəruriliyini vurğulayıblar.

Daha ətraflı məlumat və yeniliklər üçün Icma.az saytını izləyin.
seeBaxış sayı:117
embedMənbə:https://azertag.az
archiveBu xəbər 11 Dekabr 2024 06:35 mənbədən arxivləşdirilmişdir
0 Şərh
Daxil olun, şərh yazmaq üçün...
İlk cavab verən siz olun...
topGünün ən çox oxunanları
Hal-hazırda ən çox müzakirə olunan hadisələr

Ərdoğan İrana səsləndi, Poqosyan narahat oldu Fikirləşin, niyə?

02 İyun 2025 04:14see178

Saç yuyarkən suyun temperaturuna diqqət edin mütəxəssisdən vacib tövsiyələr

02 İyun 2025 05:06see144

Bu şəxs Polşanın yeni prezidenti oldu

02 İyun 2025 07:11see139

Gördük o “ekspertlərinizi”, 5 günə 1 sualı düz yaza bilməyiblər DİM ə ETİRAZ

02 İyun 2025 04:16see138

Şabrandakı yol qəzasında bir nəfər həyatını itirib

02 İyun 2025 09:33see137

Bəzi vitaminlərin çox qəbulu orqanizmə belə ziyan VURUR

02 İyun 2025 05:01see134

İmamoğlunun trolları hərəkətə keçdi

02 İyun 2025 15:13see133

Britaniya ordusunun sayını artırır İlk dəfə

03 İyun 2025 01:17see130

Rusiya və Ukrayna yeni mübadilələr haqqında razılığa gəldi

02 İyun 2025 18:38see129

Efirdə Təyyar Bayramovun mikrofonu söndürüldü Video

02 İyun 2025 15:31see128

Yarış üçün hazırlanmış Super Mustanq nümayiş olundu

02 İyun 2025 05:31see125

“Hörümçək toru” əməliyyatı ABŞ ı şoka salıb..?

03 İyun 2025 00:26see123

Bu beş bürc iyunda çətin sınaqdan keçəcək

03 İyun 2025 00:08see119

Futzal üzrə Azərbaycan Kubokunun final oyununa təyinatlar açıqlanıb

03 İyun 2025 10:16see118

Təmkin: “Bizə olan inamı doğrultduq”

03 İyun 2025 09:15see117

Avtobus zolağının ətrafında qəza baş verərsə sürücülər nə etməlidir? VİDEO KONKRET

02 İyun 2025 23:52see115

Ukrayna zərbə endirdi, bütün vilayət işıqsız qaldı

03 İyun 2025 01:34see115

Bu günə qədər Qareginin ünvanına güldən ağır söz deyilməyib

03 İyun 2025 09:40see113

Xaricdən gətirilmiş ət ilə daxildə satılan ət arasında əsas fərqlər yalnız kimyəvi tərkib baxımından ola bilər AÇIQLAMA

02 İyun 2025 22:30see113

Yeni dərs ilində məktəb formaları dəyişəcək? RƏSMİ

02 İyun 2025 14:52see113
newsSon xəbərlər
Günün ən son və aktual hadisələri