Icma.az
close
up
RU
Tədqiqat: Tünd şokolad diabet riskinin azaldılmasında mühüm rol oynayır AZƏRTAC

Tədqiqat: Tünd şokolad diabet riskinin azaldılmasında mühüm rol oynayır AZƏRTAC

Azertag saytına istinadən Icma.az xəbər verir.

Bakı, 11 dekabr, AZƏRTAC

Harvard TH Chan İctimai Sağlamlıq Məktəbinin Qidalanma Departamenti tərəfindən aparılan yeni bir tədqiqat, tünd, lakin südlü olmayan şokolad istehlakının tip 2 diabet (T2D) inkişaf riskinin azalması ilə əlaqəli olduğunu göstərib. Bu nəticə qidalanma və sağlamlıq sahəsində əhəmiyyətli bir yenilik kimi qiymətləndirilir.

AZƏRTAC “ScienceDaily” saytına istinadla xəbər verir ki, tədqiqatın aparıcı müəllifi, Qidalanma Departamentinin doktorantı Binkai Liu bununla bağlı açıqlama verib: “Bizim tapıntılarımız bütün şokoladların eyni olmadığını göstərir”.

Onun sözlərinə görə, tünd şokoladın istehlakı ilə südlü şokoladın istehlakı arasında sağlamlıq baxımından əhəmiyyətli fərqlər mövcuddur. B.Liu əlavə edib ki, şokoladı sevənlər üçün bu, südlü şokoladın əvəzinə tünd şokoladı seçməyin daha sağlam bir seçim ola biləcəyi barədə vacib bir mesajdır.

Araşdırmada Tibb Sağlamlıq Tədqiqatları I və II, həmçinin Sağlamlıq Mütəxəssislərinin İzləmə Tədqiqatının məlumatlarından istifadə edilib. Tədqiqat çərçivəsində 30 ildən çox müddət ərzində, diabeti olmayan 192 min nəfər yetkin iştirakçının qida vərdişləri, o cümlədən şokolad istehlakı və diabetin inkişafı ilə bağlı məlumatlar toplanıb. Bu müddət ərzində 19 min nəfərdə T2D diaqnozu qeydə alınıb. Xüsusilə tünd və südlü şokolad qəbulu barədə məlumat verən təxminən 112 min nəfərdən 5 minə yaxını T2D diaqnozu alıb. Bu nümunə, şokoladın müxtəlif növlərinin diabetə təsirini müqayisə etmək üçün kifayət qədər geniş bir məlumat bazası təqdim edib.

Tədqiqatçılar müəyyən ediblər ki, həftədə ən azı beş porsiya hər hansı bir şokolad qəbul edən iştirakçılar, şokolad istehlak etməyən və ya nadir hallarda istehlak edənlərlə müqayisədə, T2D riskini 10 faiz azaldıb. Tünd şokoladın daha böyük təsir göstərdiyi ortaya çıxıb: həftədə ən azı beş porsiya tünd şokolad qəbul edən şəxslər arasında T2D riski 21 faiz daha aşağı olub. Tünd şokolad istehlakının hər əlavə porsiyası ilə riskin 3 faiz daha da azaldığı müşahidə edilib. Eyni zamanda, südlü şokolad istehlakının T2D riskini azaltmadığı, əksinə, uzunmüddətli çəki artımı ilə əlaqəli olduğu aşkarlanıb. Bu fərq, tünd şokoladın tərkibində olan polifenolların sağlamlığa müsbət təsiri ilə izah olunur.

Qidalanma və Epidemiologiya Departamentinin dosenti, müxbir müəllif Qi Sun bildirib ki, tünd və südlü şokoladın şəkərli diabet riski ilə uzunmüddətli çəki idarəçiliyinə təsiri arasındakı aydın fərq hər kəsi təəccübləndirib. Onun fikrincə, tünd və südlü şokoladın kalorisi və doymuş yağ miqdarı oxşar olsa da, tünd şokoladda olan zəngin polifenollar şəkərin və doymuş yağın mənfi təsirlərini kompensasiya edə bilər. Bu istiqamətdə daha çox tədqiqatın aparılmasına ehtiyac var. Tədqiqat, ABŞ-ın Milli Səhiyyə İnstitutlarının bir neçə qrantı ilə maliyyələşdirilib. Bu tədqiqat şokolad istehlakı ilə T2D riski arasında əlaqə məsələsinə yeni baxış gətirir. Tapıntılar göstərir ki, tünd şokoladın tərkibindəki polifenollar diabet riskini azaltmaqla yanaşı, çəkini də idarə etməyə kömək edə bilər. Müəlliflər qeyd edirlər ki, iştirakçıların şokolad istehlakı əvvəllər qeydə alınmış milli orta göstəricilərlə müqayisədə aşağı olub və bu nəticələr yüksək şokolad istehlakı edənlər üçün tətbiq oluna bilməz. Bu araşdırmanın nəticələri, tünd şokoladın sağlamlıq faydaları ilə bağlı mövcud elmi ədəbiyyata mühüm bir töhfə verir və ictimai sağlamlıq siyasətçiləri üçün vacib məlumat təqdim edir. Tədqiqatçılar bu sahədə əlavə araşdırmaların aparılmasının zəruriliyini vurğulayıblar.

Daha ətraflı məlumat və yeniliklər üçün Icma.az saytını izləyin.
seeBaxış sayı:142
embedMənbə:https://azertag.az
archiveBu xəbər 11 Dekabr 2024 06:35 mənbədən arxivləşdirilmişdir
0 Şərh
Daxil olun, şərh yazmaq üçün...
İlk cavab verən siz olun...
topGünün ən çox oxunanları
Hal-hazırda ən çox müzakirə olunan hadisələr

TƏCİLİ: Metroya giriş bağlandı Nə baş verir?

19 Oktyabr 2025 04:03see277

Pezeşkian bu türk ölkəsinə səfər edəcək

19 Oktyabr 2025 02:00see249

“Bu gün layiq olduğumuz qələbə əldə etdik”

19 Oktyabr 2025 19:14see182

Bakının bir çox yollarında nəqliyyatın sıxlığı müşahidə olunur SİYAHI

20 Oktyabr 2025 08:25see176

Rəştdən Həştərxana birbaşa uçuşlar başladı

19 Oktyabr 2025 19:10see139

Sarıkökün bu faydalarını çoxları bilmir

20 Oktyabr 2025 07:01see133

Həkimlər soyuq mövsümdə immuniteti gücləndirməyin yollarını açıqlayıblar

19 Oktyabr 2025 07:43see129

Tramp görüşü zamanı daim Zelenskiyə söyüş söyürdü

19 Oktyabr 2025 23:19see129

Yəmən sahillərində tanker partladı: 24 ekipaj üzvü...

19 Oktyabr 2025 01:17see128

On dörd yaşlı futbolçu qız məktəbdəki zorakılığa görə intihar edib FOTO

19 Oktyabr 2025 04:02see127

“Amazon”, “Snapchat” və “Zoom”da problem yarandı

20 Oktyabr 2025 14:39see127

Yer kürəsində oktyabr ayının üçüncü maqnit qasırğası başlayıb

19 Oktyabr 2025 04:50see127

Körpələrdə genetik xəstəliklərin aşkarlanması üçün ölkəyə 300 mindən çox test gətiriləcək

19 Oktyabr 2025 20:14see127

İspaniya La Liqası: Real Madrid səfərdən 3 xalla qayıdır

20 Oktyabr 2025 01:12see127

Tbilisidəki son etirazlara görə 14 nəfər saxlanıldı

19 Oktyabr 2025 18:49see127

Əməliyyat otaqlarında niyə yalnız yaşıl və mavi geyimlərə icazə verilir?

19 Oktyabr 2025 04:05see126

Ərdoğandan Şimali Kiprdə keçirilən prezident seçkilərinin ilkin nəticələrinə reaksiya

20 Oktyabr 2025 00:57see125

Luvr muzeyində Azərbaycan nəfəsi: Parisdə gənc rəssam Diana Quliyevanın əsərləri sərgilənir Foto

19 Oktyabr 2025 09:10see125

“Mən ABŞ ı təhlükəyə ata bilmərəm...”

19 Oktyabr 2025 19:18see122

Mütəxəssislər xəbərdarlıq edir: 50 yaşdan sonra bu qidalar məhdudlaşdırılmalıdır

19 Oktyabr 2025 07:08see119
newsSon xəbərlər
Günün ən son və aktual hadisələri