Türkiyə otellərində “şved masası” ləğv ediləcək: turistləri nə gözləyir
Lent az saytından alınan məlumatlara görə, Icma.az xəbər verir.
Türkiyədə istirahət otelləri adətən zəngin “şved masası” ilə tanınır. Burada qonaqlar geniş seçim arasından istədiklərini öz boşqablarına yığa bilirlər. Lakin bu sistemin ləğvi gündəmdədir.
Bu barədə Lent.az xəbər verir:
“Şved masası” niyə ləğv olunur?
Türkiyə Qida İsrafının Qarşısının Alınması Fondunun hesabatına görə, ölkədə hər il orta hesabla 23 milyon ton ərzaq tullantıya çevrilir. Meyvə-tərəvəzin təxminən 35%-i isə süfrəyə belə gəlmədən zibilə atılır. Tullantıların yarısını səhər yeməkləri təşkil edir. Mütəxəssislərin fikrincə, bunda iaşə müəssisələrinin də günahı var. Prezidentin Kənd Təsərrüfatı və Qida Siyasəti üzrə Şurasının üzvü Ramazan Bingöl deyir:
“Üç-dörd dost rahatlıqla iki nəfərlik səhər yeməyi ilə doya bilər. Amma bəzi müəssisələr qonaqların sayına görə sabit porsiya təqdim edirlər. Artıq gətirilən yeməklər boşqaba qoyulur, amma toxunulmadan zibilə atılır".
Onun sözlərinə görə, otellərdəki “şved masası” da eyni səbəbdən israfçılığa yol açır.
Məsələ ilə bağlı hazırlanmış əhatəli hesabat prezident Rəcəb Tayyib Ərdoğana təqdim olunacaq. Parlamentdə müzakirədən sonra Türkiyədə ərzaq israfının qarşısını almağa yönəlmiş hüquqi normalar tətbiq ediləcək.
Turistləri nə gözləyir?
Otellərdəki “hər şey daxil” sistemi “à la carte” formatına yəni menyudan sifariş sisteminə keçə bilər. Bu halda qonaqlar yalnız yemək istədiklərini sifariş edəcəklər.
“Hamısını seçib yeməməkdənsə, insanlar masadan yalnız seçdikləri və yediyi yeməklərlə qalxacaq,” deyə Bingöl bildirir. Restoran və kafelərdə də üç nəfər iki nəfərlik səhər yeməyi sifariş edə biləcək.


