Yeməyə niyə çox pul xərcləyirik: İnsan varlananda, qarnı böyümür
Cebheinfo saytından alınan məlumata görə, Icma.az bildirir.
Bu il yanvar-sentyabr aylarında Azərbaycanda pərakəndə ticarət şəbəkəsində istehlakçılara 46 milyard 422,8 milyon manatlıq mal satılıb.
Bunun 25 milyard 359,1 milyon manatı ərzaq məhsulları, içkilər və tütün məmulatlarının payına düşür, qeyri-ərzaq mallarının satış həcmi isə 21,06 milyard manat olub.
Bu rəqəmlər göstərir ki, vətəndaşların xərclərinin yarıdan çoxu ərzağa gedir.
Bu, nə ilə bağlıdır: çox yeyirik, yoxsa ərzaq qiymətləri bahadır?
Mövzu ilə bağlı “Cebheinfo.az” –a açıqlama verən iqtisadçı- ekspert Xalid Kəmərli bildirib ki, Azərbaycanda spirtli içkiləri də nəzərə alsaq, xərclərin təxminən 55-56% ərzaq və içkilərə yönəlir:

“Bu rəqəmlər göstərir ki, ölkəmizdə insanların sosial vəziyyəti yaxşı deyil. Çünki varlı ölkələrin statistikalarına baxdıqda görürük ki, əhalinin xərclərinin cəmi 20-30% ərzağa gedir, qalan 70-80 % isə qeyri-ərzaq mallarına və xidmətlərə sərf olunur.
Kasıb ölkələrdə isə bu göstərici 60-70% civarındadır. Azərbaycanda spirtli içkiləri də nəzərə alsaq, xərclərin təxminən 55-56% ərzaq və içkilərə yönəlir. Bu da bizi inkişaf etmiş ölkələrlə müqayisədə daha geridə göstərir.
İnsan gün ərzində müəyyən miqdarda ət, kartof və digər məhsullar yeyə bilər. Gəlir artdıqca, bu xərclər bir qədər çoxala bilər, bəzən daha bahalı restoranlara getmək imkanı yaranar. Ancaq ümumi şəkildə baxanda, yeməyin bir limiti var, insanın pulu çoxaldıqca, iştahı və ya qarnı böyümür”.
Onun sözlərinə görə, ərzağa pul xərclədikdən sonra digər sahələrə ayırmağa vəsait qalmır:
“İnsanlar varlandıqca, əsas xərclərini yeməyə deyil, daha çox gəzintiyə, xidmətlərə, tamaşalara, konsertlərə, istirahətə və qeyri-ərzaq mallarına yönəldirlər. Kasıb insanlar isə əsasən yeməyi düşünür, ac qalmasın deyə əvvəlcə ərzağa pul xərcləyirlər.
Əslində, hər yerdə prioritet bu şəkildədir ki, əvvəl ərzaq, sonra kommunal və digər xərclər. Lakin bizdə vəziyyət fərqlidir, ərzağa pul xərclədikdən sonra digər sahələrə ayırmağa vəsait qalmır".
Ekspert qeyd edib ki, əslində yeməyə çox pul xərcləmirik, sadəcə bu məbləğ bizə çox görünür:
“Bundan başqa, adambaşına düşən ət istehlakına görə də inkişaf etmiş ölkələrdən xeyli geridəyik. Biz əslində yeməyə çox pul xərcləmirik, sadəcə olaraq kasıb olduğumuz üçün bu məbləğ bizə çox görünür, əsas səbəb də budur.
Təəssüf ki, ölkədə şəffaflığın səviyyəsi də aşağıdır. Ərzaq sektorundakı mağazalar nisbətən sənədləşmiş fəaliyyət göstərir, qəbz verilir, lakin digər sahələrdə vəziyyət daha pisdir. Bu da ümumilikdə ölkədəki iqtisadi durumu göstərir".
Gülər
“Cebheinfo.az”
Problemlərinizi bizə yazın, şahidi olduğunuz hadisələri çəkib göndərin


