Yüksək qan təzyiqi səssiz bir qatildir Çiy sarımsaq ona ƏLA ƏLACDIR
Icma.az, Sherg.az-ə istinadən, məlumatı açıqlayır Yüksək qan təzyiqi səssiz bir qatildir Çiy sarımsaq ona ƏLA ƏLACDIR.
Çiy sarımsaq çoxlu sağlamlıq faydaları təmin edir. Daimi istehlak soyuqdəymə və yüksək təzyiq riskini azaltmağa kömək edir. Güclü dadını azaltmaq üçün müxtəlif yollarla istehlak edilə bilər. Çiy sarımsaq sadəcə mətbəxin tərkib hissəsi deyil; Bu güclü sağlamlıq faydaları olan təbii bir vasitədir. Buna görə də, sadə, lakin təsirli bir sağlamlıq gücləndiricisi axtarırsınızsa, gündəlik işinizə çiy sarımsaq əlavə etməyi düşünə bilərsiniz. Bəs niyə hər gün 2 diş çiy sarımsaq yeməliyik?
Sherg.az xəbər verir ki, sarımsaq yeməklərimizə ləzzət qatan ədviyyatlardandır. Bu güclü sağlamlıq faydaları olan təbii superfooddur. Bişmiş sarımsağın üstünlükləri olsa da, onu çiy istehlak etmək daha çox qida maddələri buraxır. Toxunulmazlığı artırmaqdan ürək sağlamlığını yaxşılaşdırmağa qədər xam sarımsaq vücudunuz üçün oyun dəyişdirici ola bilər.
![](https://cdn1.ntv.com.tr/gorsel/lykgguEqQkCEWVnmnw3U1g.jpg?width=1000&mode=both&scale=both&v=1739421346201)
İmmunitet sisteminizi gücləndirir
Tez-tez soyuqdəymə və infeksiyalardan narahatsınız? Çiy sarımsaq bədəninizin xəstəliklərlə mübarizə aparmasına kömək edən güclü antibakterial və antiviral xüsusiyyətlərə malikdir. 2015-ci ildə aparılan bir araşdırma çiy sarımsağın toxunulmazlığımızı necə artıra biləcəyini anlamağa kömək edir. Tərkibində immunitet sisteminizi gücləndirən və zərərli bakteriyalardan qoruyan bir birləşmə olan allisin var. Daimi istehlak soyuqdəymə, qrip və infeksiyaların şiddətini və tezliyini azaltmağa kömək edə bilər.
Yüksək qan təzyiqi səssiz bir qatildir və çiy sarımsaq onu nəzarət altında saxlamağa kömək edə bilər. Tədqiqatlar göstərir ki, sarımsaq qan damarlarını rahatladır və qan dövranını yaxşılaşdırır, ürək xəstəliyi riskini azaldır. 2020-ci ildə aparılan bir araşdırma, sarımsağın ürəklə əlaqəli problemlərin qarşısını almağa kömək edə biləcəyini göstərir. O, həmçinin yaxşı xolesterolu (HDL) balanslaşdırarkən pis xolesterini (LDL) azaldır və ümumi ürək sağlamlığını dəstəkləyir.
![](https://cdn1.ntv.com.tr/gorsel/KBpnzf3waE6AIJ96AXrEIQ.jpg?width=1000&mode=both&scale=both&v=1739421346201)
Zəhərləri təmizləyir
Bədəniniz daim qida, çirklənmə və digər mənbələrdən gələn toksinlərə məruz qalır. Çiy sarımsaq zərərli maddələri çıxararaq qaraciyərinizi təmizləməyə kömək edir. Tərkibində həmçinin ağır metalların toksikliyindən qoruyan, qaraciyər və böyrəklər kimi orqanlara zərər verən kükürd birləşmələri var.
Həzmə kömək edir
Sağlam bağırsaq ümumi rifahın açarıdır və sarımsaq həzmi yaxşılaşdırmaqda mühüm rol oynayır. Həzm fermentlərinin istehsalını stimullaşdırmaqla orqanizminizə qidaları daha səmərəli şəkildə parçalamağa kömək edir. Bundan əlavə, onun antibakterial xüsusiyyətləri zərərli bağırsaq bakteriyalarını nəzarət altında saxlayaraq yaxşı bakteriyaların böyüməsini təşviq edir.
Sarımsaq hüceyrələrin zədələnməsinə və yaşlanmasına cavabdeh olan sərbəst radikallarla mübarizə aparan antioksidanlar ehtiva edir. Tədqiqatlar göstərir ki, çiy sarımsağın müntəzəm istehlakı hüceyrə mutasiyalarının qarşısını alaraq və şiş böyüməsini yavaşlatmaqla bəzi xərçəng növləri, o cümlədən mədə və kolorektal xərçəng riskini azaldır.
![](https://cdn1.ntv.com.tr/gorsel/i4DjKkO3QEafPLe9y8qRmw.jpg?width=1000&mode=both&scale=both&v=1739421346201)
Çiy sarımsağı necə yeyək?
Çiy sarımsağın sıx aroması həddən artıq güclü görünürsə də, bu məsləhətləri sınayın:
Onu doğrayın və ya əzin, yeməkdən əvvəl 10 dəqiqə buraxın. Bu, allicin tərkibini aktivləşdirir.
Güclü dadı tarazlaşdırmaq üçün onu bal ilə qarışdırın. Daha yüngül bir təcrübə üçün ona smoothie və ya salat əlavə edin.
![see](https://icma.az/template/assets/label.png)
![see](https://icma.az/template/assets/see.png)