Yumurtaları belə saxlayın Uzun müddət təzə qalacaq
Icma.az, Medicina saytından verilən məlumata əsaslanaraq xəbər yayır.
Yumurta zülal və qida dəyərinə görə mətbəxin əsas qidasıdır. Lakin düzgün saxlanmadıqda təravətini itirir və sağlamlıq üçün təhlükə yaradır. Düzgün saxlama üsulları yumurtaların daha uzun müddət təzə qalmasını təmin edir və qida israfının qarşısını alır.
Medicina.az xəbər verir ki, yumurta hər evdə gündəlik yeyilən əsas qidadır. Adətən səhər yeməyi, desertlər və ya reseptlərdə istifadə olunur.

Bununla belə, yumurtaların təravətini qorumaq sağlamlıq üçün çox vacibdir.
Yanlış saxlanılan yumurtalar bakteriyaların böyüməsinə və xarab olmasına səbəb olur. Buna görə də, yumurtanın düzgün saxlanması həm təhlükəsiz yemək, həm də iqtisadi səbəblər baxımından vacibdir.

1. SOYUDUCUDA SAXLAMA
Supermarketlərdən alınan yumurtalar çox vaxt yuyulmuş halda və təbii qoruyucu örtüyü olmadan satılır. Bu yumurtalar soyuducuda saxlanmalıdır.
Soyuducunun qapısı tez-tez açılır, bu da temperaturun dəyişməsinə səbəb ola bilər. Buna görə də yumurtalar əsas rəflərdə və sabit temperaturu saxlayan karton qutularda saxlanmalıdır. Yumurtaların karton qutularda saxlanması yumurtaların qoxuları mənimsəməsinin qarşısını alır və nəm itkisini azaldır.
2. OTAQ TEMPERATURUNUN SAXLANMASI
Təsərrüfatdan qoruyucu örtüyü bütöv olan yumurtalar otaq temperaturunda qısa müddətə saxlanıla bilər.
Lakin yuyulma bu təbii qoruyucu örtüyü aradan qaldırır, ona görə də yuyulmuş yumurtalar soyuducuda saxlanmalıdır. Otaq temperaturunda saxlanılan yumurta bir neçə həftə təzə qala bilər.

3. SOYUDUCUNUN TEMPERATURUNA NƏZARƏT
Yumurtaların təhlükəsiz saxlanması üçün soyuducuda temperatur 4°C-dən aşağı olmalıdır.
Soyuducunun əsas rəfləri yumurta saxlamaq üçün idealdır, çünki onlar temperaturun minimal dəyişməsi olan yerlərdir.
4. YUMURTALARIN DONDURULMASI
Yumurtaları dondurmaq uzunmüddətli saxlama üçün təsirli bir üsuldur. Yumurtaları hava keçirməyən qablarda qabıqlarını qıraraq və ya qarışdırmaqla dondurmaq olar.
Qabıqlarında dondurmaq tövsiyə edilmir. Qabıqları qırılan zaman yumurtalar daha təhlükəsiz saxlanılır.

Yumurtaların təzəliyini müəyyən etmək üçün sadə su testindən istifadə etmək olar:
Təzə yumurta: Suya qoyulduqda üfüqi şəkildə batacaq.
Bir neçə günlük olan yumurtalar: Suya qoyulduqda dik duracaq, ancaq batmayacaq.
Köhnə yumurta: səthə çıxacaq.
Bu üsul yumurtaların nə qədər təzə olduğunu müəyyən etməyə kömək edir.
Aygün
Medicina.az


