Zəncəfilli peçenye
Belə hesab edirlər ki, bu peçenyenin reseptini ber neçə əsr bundan əvvəl İngiltərə kralı icad edib.
O vaxtdan bu günümüzə qədər bu peçenye bütün dünyada tanınıb və böyük populyarlıq qazanıb. Bu çox dadlı, kövrək, ətirli, yüngül peçenyedir. Həmçinin bu peçenye çox faydalıdır - onun tərkibində bal, zəncəfil, darçın kimi faydalı inqrediyentlər var.
Lazım olan məhsullar:
- Un - 315 qr
- Bal - 85 qr
- Zəncəfil - 1 çay qaşığı
- Kərə yağı - 85 qr
- Yumurta - 1 ədəd
- Soda - 1/2 çay qaşığı
- Darçın - 1 çay qaşığı
Hazırlanması:
1. Balı qazanda isindiririk. Bal qaynayanda darçın və zəncəfil əlavə edirik.
![](https://saglamolun.az/images/stories/METBEX/zenpecen1.jpg)
2. Daha sonra xırda doğranmış kərə yağı əlavə edirik. Kütləni yaxşı qarışdırırıq və yenə də isindiririk.
![](https://saglamolun.az/images/stories/METBEX/zenpecen2.jpg)
3. Sonra qabı oddan götürürük, soyuduruq və yumurta əlavə edib tez qarışdırırıq.
![](https://saglamolun.az/images/stories/METBEX/zenpecen3.jpg)
4. Unu ələyirik, sirkədə söndürülmüş soda əlavə edirik, qarışdırırıq və ballı-yumurtalı kütləni una əlavə edib yaxşı qarışdırırıq. Hazır xəmir elastik olmalıdır. Xəmiri 15 dəqiqə ərzində ev temperaturunda saxlayırıq.
![](https://saglamolun.az/images/stories/METBEX/zenpecen4.jpg)
5. Daha sonra masaya un səpirik, xəmiri 3 mm qalınlığında yayırıq (yalnız 1 dəfə, əks halda peçenye bərk olacaq). Xüsusi formalarla peçenyeni kəsirik.
![](https://saglamolun.az/images/stories/METBEX/zenpecen5.jpg)
6. Tavanın dibinə bişirilmə üçün olan kağız örtürük, üzərinə peçenye düzürük və əvvəlcədən qızdırılmış sobada 170 C-də 10 dəqiqə ərzində bişiririk.
![](https://saglamolun.az/images/stories/METBEX/zenpecen6.jpg)
7. Peçenyeni soyuduruq və üzərinə şəkər tozu səpirik. Peçenyeni istədiyiniz kimi bəzəmək də olar.
Nuş olsun!
Mənbə: hozoboz.com
Saglamolun.Az
![see](https://icma.az/template/assets/see.png)