9 min il əvvəlin resepti! Bozanı bununla için, quş kimi yüngülləşəcəksiniz
Icma.az, Milli.az portalına istinadən məlumatı açıqlayır.
Boza, qış aylarının vazkeçilməz içkisidir. Onu qovrulmuş noxudla birlikdə içmək isə əsrlərdən bəri davam edən bir ənənədir. Bu ikili Osmanlı dövründən qalma mədəni irs kimi tanınır.
Milli.Az e-saglam.az-a istinadən xəbər verir ki, boza fermentasiya ilə hazırlanmış bir içkidir və darı, arpa, qarğıdalı kimi taxıllardan hazırlanır. İmmuniteti gücləndirir, enerji verir və həzm sistemini dəstəkləyir. Qovrulmuş noxud isə zülal və liflə zəngindir, toxluq hissi yaradır və mədəni rahatlaşdırır.
Bu ikili həm qidalı, həm də dadlıdır, amma diqqət yetirmək lazımdır. Boza yüksək kalorili içkidir, noxudla birlikdə istehlak edildikdə kalori miqdarı daha da artır. Çəkisinə nəzarət edənlər bu kombinasiyanı ölçülü şəkildə istifadə etməlidirlər.
Bozanın təzə saxlanılması vacibdir. O, 3-5 gün ərzində istehlak edilməlidir, əks halda xarab ola bilər. Bu ənənəvi içki qış axşamlarında həm dad, həm də mədəni irsi yaşamaq üçün əla seçimdir.
Boza içkisinin tarixi təxminən 8-9 min il əvvəl Mesopotamiyaya gedib çıxır. Osmanlı dövründə "bozaxana" deyilən yerlərdə istehsal edilən boza zamanla Yaxın Şərq, Orta Asiya, Balkan və Afrika ölkələrinə yayıldı. Noxud, xüsusilə Anadoluda geniş şəkildə istehlak edilən noxudun qızardılması ilə hazırlanan qəlyanaltıdır. Bu iki ləzzətin birləşməsi mədəni irs olaraq günümüzə qədər gəlib çatmışdır.
Milli.Az
Bu mövzuda digər xəbərlər:
Baxış sayı:135
Bu xəbər 04 Yanvar 2025 11:19 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Online Xəbərlər
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Kalori kalkulyatoru
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















