Icma.az
close
up
RU

Amerika Xərçəng Cəmiyyətindən çay və qəhvə haqqında açıqlama

Çay və qəhvə gün ərzində ən çox istifadə etdiyimiz içkilər arasındadır. Çay və qəhvə istehlakı ilə bağlı son araşdırmada sevindirici bir inkişaf var. Araşdırmalar göstərir ki, çay və qəhvə istehlakı ağız və boğaz xərçəngi də daxil olmaqla baş və boyun xərçəngi riskini azalda bilər.

Gununsesi.info xarici mediaya istinadən xəbər verir ki, tədqiqatçılar qəhvə və çayın potensial qoruyucu təsirə malik olduğunu göstərən çoxsaylı araşdırmalardan əldə edilən məlumatları təhlil etdilər.

Baş və boyun xərçəngləri dünyada ən çox görülən yeddinci xərçəng növüdür və aşağı, orta gəlirli ölkələrdə artmaqdadır.

Sağlam olmayan həyat tərzi vərdişləri xərçəng riskini artıra bilər.

Çoxsaylı tədqiqatlar qəhvə və çayın baş və boyun xərçəngi riskini azaltmaqda potensial qoruyucu təsirlərini araşdırsa da, nəticələr uyğunsuz olmuşdur.

Lakin bəzi tədqiqatçılar bir çox araşdırmaları təhlil edərək belə nəticəyə gəliblər ki, qəhvə və çay müxtəlif xərçəng növlərinə qarşı bir çox qoruyucu təsirə malikdir.

Dünyanın hər yerindən olan bir qrup tədqiqatçı Beynəlxalq Baş və Boyun Xərçəng Epidemiologiyası Konsorsiumu ilə əlaqəli müxtəlif elm adamları tərəfindən aparılan 14 tədqiqatın məlumatlarını araşdırdı.

Tədqiqat iştirakçılarından gündəlik/həftəlik/aylıq/illik stəkan kofeinli qəhvə, kofeinsiz qəhvə və çay istehlakı ilə bağlı anketləri doldurmaları da istənildi.

Onlar 9548 baş və boyun xərçəngi xəstəsi və xərçəngi olmayan 15783 nəzarətçinin məlumatlarını təhlil ediblər. Qəhvə içməyənlərlə müqayisədə gündə 4 stəkandan çox kofeinli qəhvə içən insanların baş və boyun xərçənginə tutulma riski 17%, ağız xərçənginə tutulma riski 30% və ağciyər xərçəngi riski 22% azalıb.

Bundan əlavə, 3-4 stəkan kofeinli qəhvə içmək alt boğaz xərçənginə tutulma riskini 41% azaldır.

Qəhvə və çay istehlakı və xərçəng riskinin azaldılması ilə bağlı əvvəlki tədqiqatlar olmasına baxmayaraq, bu araşdırma baş və boyun xərçənginin müxtəlif alt sahələrinə müxtəlif təsirləri, o cümlədən kofeinsiz qəhvənin də bəzi müsbət təsirlərə malik olduğunu müşahidə etdi.

Orxan Saffari

Gununsesi.info

seeBaxış sayı:71
embedMənbə:https://www.gununsesi.info
0 Şərh
Daxil olun, şərh yazmaq üçün...
İlk cavab verən siz olun...
newsSon xəbərlər
Günün ən son və aktual hadisələri