Avokado və pomidor salatı ömrü necə uzadır?
Icma.az, Lent az portalına istinadən məlumat yayır.
Kaliforniya Universitetinin alimləri qidaların uzunömürlülüyə təsirini araşdıraraq belə nəticəyə gəliblər ki, pomidor və avokado insan orqanizmində ömrü uzadan prosesləri işə salır. Avokadoda olan omega-3 çoxqatlı doymamış yağ turşuları pomidordan gələn likopenin orqanizm tərəfindən mənimsənilməsini 4 dəfə artırır. Bu səbəbdən, bu sadə salat əsl "cavanlıq iksiri" hesab olunur.
Lent.az sağlamlıq üçün olan bu salat reseptini sizə təqdim edir:
Likopen – bütün bədən hüceyrələrini yeniləyən, iltihab proseslərinin qarşısını alan güclü antioksidantdır. Eyni zamanda, ürək-damar xəstəlikləri və bir çox xərçəng növünün riskini azaldır. Lakin polidoymamış yağlar olmadıqda, likopen orqanizmə zəif mənimsənilir. Avokado tərkibindəki yağ turşuları ilə birlikdə likopeni hüceyrələrə daha dərindən ötürən kapsullar yaradır. Alimlərin Journal of Nutrition jurnalında dərc olunan araşdırmasına əsasən, avokado və pomidor salatı yeyən insanların qanında likopenin səviyyəsi bir neçə dəfə artmışdır. Harvard Universitetinin genetik mütəxəssisləri sübut edib ki, bu iki məhsulun tandemi SIRT1 və FOXO3 adlı uzunömürlülük genlərini aktivləşdirə bilər. Bu genlər hüceyrələrin qocalmasını dayandırır, DNT-nin zədələnməsinin qarşısını alır və bütün bədəni hüceyrə səviyyəsində cavanlaşdırır. Avokado və pomidordan ibarət salat ürək və damar sağlamlığına müsbət təsir göstərir. Bu birləşmə “pis” xolesterinin səviyyəsini azaldır və qan damarlarında yığıntıların yaranma riskini azaldır. Avokadonun zəngin kalium tərkibi qan təzyiqini aşağı salmağa və hipertoniya riskini azaltmağa kömək edir. Eyni zamanda, avokadoda olan avokatin B adlı nadir maddə likopenlə birlikdə xərçəngə səbəb olan sərbəst radikalları neytrallaşdırır. Xəstələrin sağalma hekayələri bu salatın faydasını təsdiqləyir. Bir qadın infarkt keçirdikdən sonra hər gün bu salatdan yeyib və bir ildən sonra onun qanındakı xolesterin səviyyəsi normaya düşüb. Alzheimer xəstəliyinə meyilli olan digər bir şəxs isə 2 il bu məhsulları mütəmadi qəbul edərək beyin funksiyalarını qoruyub saxlayıb.
Həkimlərin tövsiyəsi: Bu məhsulları termiki emaldan keçirmədən, yəni çiy halda salat formasında qəbul etmək lazımdır. Ən yaxşı variant: avokado, pomidor, pendir, rukkola və zeytun yağından ibarət salat. Belə birləşmə qida maddələrinin maksimum faydasını əldə etməyə imkan verir.

