Icma.az
close
up
RU
Menu

“Qərb İlham Əliyevin yürütdüyü siyasətin və siyasi qətiyyətin qarşısında məğlub oldu

Bakı aeroportundan 70 dən çox istiqamətə uçuşlar həyata keçirilir

Bu gün bütün dünya Azərbaycanı eşitmək məcburiyyətindədir

Nazir: Azərbaycandan Ermənistana yüklərin Gürcüstan dəmir yolları ilə tranzit qiyməti nisbətən yüksəkdir

63 yaşlı həkim ürəktutmadan vəfat etdi FOTO

“Rus Evi” ilə bağlı ən son təmaslar bir neçə həftə əvvəl olub Bayramov

Məşhur bir hiylə paltaryuyan maşınınıza zərər verə bilər

Dövlət Məşğulluq Agentliyi yeni layihə çərçivəsində ASCO ilə əməkdaşlıq edəcək

ABŞ bank sektorunda rekord artım: Kapitallaşma 2,37 trilyon dollara çatıb

İlhamə Quliyeva müsahibə verdi və ağladı

İranla müharibə riski bütün regionu alova bürüyə bilər ŞƏRH

Kağız üzərində məntiqli, reallıqda mürəkkəb fikirlər... Şagird günahkardır, yoxsa təhsil sistemi?

İsrail ordusu Hizbullahın təlim mərkəzinə zərbələr endirdi

Milad Bayramı nədir? İnsanlar bu günü necə qeyd edir?

Aktau şəhərində AZAL aviaşirkətinə məxsus sərnişin təyyarəsinin qəzaya uğramasının ildönümü ilə bağlı tədbir keçirilib

Leyla Əliyeva Yevlaxda uşaqlar üçün Yeni il tədbiri təşkil etdirib...

Lavrovun müavini Azərbaycan səfiri Rəhman Mustafayevlə görüşüb

Pulu özünə çəkən 4 bürc Hər işləri bərəkətli olur

Roma nın Raspadori planı

Paşinyan Bakı xəstəxanasındakı Vaqifdən danışdı: Xəbərim var...

Çörəyi belə yemək olmaz

Çörəyi belə yemək olmaz

Icma.az, News24 portalından verilən məlumatlara əsaslanaraq xəbər verir.

Çörəyi isti-isti, bişəndən dərhal sonra yeməyi sevənlər çoxdur. Lakin həkimlər diqqətli olmağı tövsiyə edirlər, çünki vaxtaşırı isti çörək yemək həzm prosesinin ləngiməsinə, piylənməyə aparıb çıxarır. İsti çörəyin mədədə gec parçalanması kökəlməklə yanaşı mədə xəstəliklərinə, bəzi orqanizm çörəyi tam həzm edə bilmədiyindən şlakların yaranmasına səbəb olur. Buna görə də çörəyi bişdiyi vaxtdan bir neçə saat sonra yemək daha məsləhətlidir.

News24.az xəbər verir ki, həkim-terapevt Nazilə Babayeva deyib: “Çörəyin isti halda yeyilməsi boyat şəkildə yeyilməsindən daha ziyanlıdır, çünki isti halda onun yapışqanlıq xüsusiyyəti daha yüksəkdir. Nəticədə orqanizmdə köp, müxtəlif diskomfort və xoşagəlməz hisslərin yaranmasına səbəb olur. Boyat çörəkdə yapışqanlıq xüsusiyyəti olmadığına görə selikli qişa və mədə-bağırsaq traktı tərəfindən daha yaxşı mənimsənilir, köp və s. kimi risklər yaratmır”.

Mütəxəssislər qara və kəpəkli çörəyin daha xeyirli olduğunu deyir, lakin mədə turşuluğu çox olanlara qara çörək yemək olmaz. Məsələ burasındadır ki, qara çörək mədənin selikli qişasını qıcıqlandırır və daha çox turşuluğun ifraz olunmasına səbəb olur. “Tərkibində kətan toxumları və ya hansısa bitki lifləri, kəpək, çovdar, arpa olan çörəklər orqanizm üçün daha faydalı hesab olunur. Həmin çörəklərin tərkibində bağırsaqların hərəkətini təmin edə biləcək vacib komponentlər var”, - deyə müsahibimiz bildirib.

Çörək və şirniyyat sevənlər nəzərə almalıdırlar ki, un məmulatları qədərindən çox qəbul edildikdə orqanizmə mənfi təsir göstərir, xüsusilə də mədəaltı vəzinin fəaliyyətini zəiflədir. Həkim-terapevt deyib: “Undan hazırlanmış məhsullar karbohidrat mənbəyidir. Onlar bədəndə yüksək qlikemik indeksə səbəb olur, yəni qanda şəkərin səviyyəsini yüksəltmək xüsusiyyətinə malikdirlər. Məhz buna görə də belə tərkibli qida maddələrinin çox miqdarda və uzun müddət, xüsusən də isti formada istehlak olunması orqanizm üçün ziyanlıdır”.

Elə insanlar var ki, çörək yemədən toxluq hiss etmir, çörək yeməsə doymur. Bunu psixoloji hal adlandıran mütəxəssislər çörəkdən daha çox yaşıl meyvə-tərəvəzə üstünlük verməyi məsləhət görürlər.

Həmsöhbətimiz deyib: “Doyma hissi mədə divarlarının genişlənməsi və doyma impulslarının beyinə çatması ilə baş verir. Mədəni çörəklə doldurmaq heç də vacib deyil. Bunu başqa qida məhsulları ilə də kompensasiya etmək mümkündür. Hər qidadan əvvəl müxtəlif tərəvəz salatlarının yeyilməsi həm bağırsaqların işini yaxşılaşdırır, onun hərəkətini təmin edir, həm də doyma hissi yaradır. Un məhsullarının, karbohidratlarla zəngin qida məhsulları qəbul etməkdənsə, tərəvəzli qidalara üstünlük verilməsi və mədədə doyma hissi yaratması daha məqsədəuyğun hesab olunur”.

El arasında “çörək boyatlaşdıqca daha yaxşı olur” ifadəsi təsadüfən işlədilmir, çünki çörək qaldıqca onun rahat həzm olunması üçün tərkibində müəyyən proseslər gedir. İsti çörək soyuduqdan sonra onu dəsmala büküb sərin otaq temperaturunda xüsusi çörək qablarında saxlanılması daha yaxşıdır, çünki isti çörəyin tərkibində olan nəmlik gec buxarlandığından bir neçə saat yumşaqlığını və keyfiyyətini itirmədən qala bilir.\azərtac

Ən son xəbərləri və yenilikləri almaq üçün Icma.az saytını izləyin.
seeBaxış sayı:156
embedMənbə:https://news24.az
archiveBu xəbər 14 Dekabr 2024 12:43 mənbədən arxivləşdirilmişdir
0 Şərh
Daxil olun, şərh yazmaq üçün...
İlk cavab verən siz olun...
topGünün ən çox oxunanları
Hal-hazırda ən çox müzakirə olunan hadisələr

“Qərb İlham Əliyevin yürütdüyü siyasətin və siyasi qətiyyətin qarşısında məğlub oldu

26 Dekabr 2025 08:47see267

Bakı aeroportundan 70 dən çox istiqamətə uçuşlar həyata keçirilir

26 Dekabr 2025 10:31see241

Bu gün bütün dünya Azərbaycanı eşitmək məcburiyyətindədir

26 Dekabr 2025 09:03see228

Nazir: Azərbaycandan Ermənistana yüklərin Gürcüstan dəmir yolları ilə tranzit qiyməti nisbətən yüksəkdir

25 Dekabr 2025 17:55see208

63 yaşlı həkim ürəktutmadan vəfat etdi FOTO

26 Dekabr 2025 12:06see204

“Rus Evi” ilə bağlı ən son təmaslar bir neçə həftə əvvəl olub Bayramov

26 Dekabr 2025 16:18see203

Məşhur bir hiylə paltaryuyan maşınınıza zərər verə bilər

25 Dekabr 2025 18:54see192

Dövlət Məşğulluq Agentliyi yeni layihə çərçivəsində ASCO ilə əməkdaşlıq edəcək

26 Dekabr 2025 10:48see190

ABŞ bank sektorunda rekord artım: Kapitallaşma 2,37 trilyon dollara çatıb

26 Dekabr 2025 06:57see174

İlhamə Quliyeva müsahibə verdi və ağladı

26 Dekabr 2025 05:07see166

İranla müharibə riski bütün regionu alova bürüyə bilər ŞƏRH

25 Dekabr 2025 19:06see165

Kağız üzərində məntiqli, reallıqda mürəkkəb fikirlər... Şagird günahkardır, yoxsa təhsil sistemi?

26 Dekabr 2025 00:28see155

İsrail ordusu Hizbullahın təlim mərkəzinə zərbələr endirdi

26 Dekabr 2025 15:22see146

Milad Bayramı nədir? İnsanlar bu günü necə qeyd edir?

25 Dekabr 2025 22:54see144

Aktau şəhərində AZAL aviaşirkətinə məxsus sərnişin təyyarəsinin qəzaya uğramasının ildönümü ilə bağlı tədbir keçirilib

26 Dekabr 2025 07:15see143

Leyla Əliyeva Yevlaxda uşaqlar üçün Yeni il tədbiri təşkil etdirib...

26 Dekabr 2025 20:07see142

Lavrovun müavini Azərbaycan səfiri Rəhman Mustafayevlə görüşüb

25 Dekabr 2025 19:17see140

Pulu özünə çəkən 4 bürc Hər işləri bərəkətli olur

26 Dekabr 2025 03:26see138

Roma nın Raspadori planı

25 Dekabr 2025 23:10see138

Paşinyan Bakı xəstəxanasındakı Vaqifdən danışdı: Xəbərim var...

26 Dekabr 2025 01:59see133
newsSon xəbərlər
Günün ən son və aktual hadisələri