Ekspertdən XƏBƏRDARLIQ: “Bu, xərçəng hüceyrələrini oyadır” KONKRET
Konkret.az portalından əldə olunan məlumata əsasən, Icma.az xəbər verir.
“Düzgün qidalanma deyəndə birinci yağlar, karbohidratlar, zülallar, mikroelementlər, yəni vitaminlər və minerallar yada düşür.“
Bu fikiri KONKRET.az-a açıqlamasında qida məsələləri üzrə mütəxəssis Ağa Salamov səsləndirib.

Ağa Salamov
O bildirib ki, bu mikroelementlər arasında da faydalı və faydasız karbohidratlar mövcuddur:
“Faydasız karbohidratlara rəngli, qazlı içkilər, şəkər, şəkərdən hazırlanmış məhsullar aiddir. Bunlar boş karhohidrat hesab olunur. Tərəvəzlər, mövsümi meyvələr isə faydalı karbohidratlardır. Hesab edirəm ki, meyvə və tərəvəzlərin kompotunu, şirəsini içmək daha məqsədəuyğundur. Nəinki boş karbohidratları içmək, şirniyyatlara, şəkərlərə üstünlük vermək.“
Ekspert vurğulayır ki, toyuq, balıq, qırmızı ət təbii zülal deposu hesab olunur:
“Həftə bu zülalları qruplaşdırıb istifadə etmək lazımdır. Bu sağlam qidalanma hesab olunur. Lakin hərgün ət yemək də düzgün deyil. Burada xərcəng hüceyrələri oyana bilər. Hər bir qidanı balanslı şəkildə qəbul etmək lazımdır.
Yeməklər heyvan mənşəli yağlarda, bitki mənşəli tərəvəzlər isə zeytun yağında bişməlidir. Çox vaxt tərəvəzləri heyvan mənşəli yağda, və yaxud da əti bitki mənşəli yağda bişirirlər. Bu, düzgün deyil. Hər bir məhsulu öz cinsinə uyğun yağda bişirmək daha faydaldır.“
Aynurə İsmayıl
KONKRET.az
