Hansı qidalar daha faydalıdır? ARAŞDIRMA
Azertag saytından alınan məlumata görə, Icma.az bildirir.
Bakı, 5 sentyabr, AZƏRTAC
Araşdırmalar göstərir ki, evdə bişirilən və minimal işlənmiş qidalar yeyən insanlar, əsasən hazır, ultra işlənmiş məhsulları qəbul edənlərlə müqayisədə iki dəfə çox arıqlayırlar.
AZƏRTAC www.sciencealert.com saytına istinadla xəbər verir ki, araşdırmaların nəticələrinə əsasən, hər iki qrup (ultra işlənmiş və minimal işlənmiş qidalar yeyənlər) çəki itirsə də, daha çox irəliləyiş minimal işlənmiş qidaları qəbul edənlərdə qeydə alınıb. Onlarda yalnız çəki itkisi deyil, həm də trigliseridlərin, yağ kütləsinin və qeyri-sağlam qidalara istəklərin azalması müşahidə olunub. Ultra işlənmiş qida yeyənlərdə də bəzi müsbət dəyişikliklər olub, lakin nəticələr daha zəifdir.
Araşdırmalara görə, ultra işlənmiş qidalar, adətən, çoxlu şəkər, yağ və duz ehtiva edir, lif isə az olur. Bu cür məhsullar uzunmüddətli saxlama və dad baxımından hazırlanır, lakin sağlamlıq risklərini artırır. Çox işlənmiş qidaların yüksək istehlakı piylənmə, şəkərli diabet, ürək xəstəlikləri və bəzi xərçəng növləri ilə əlaqələndirilir.
Ultra işlənmiş qidalara hazır əriştə, qablaşdırılmış şirniyyatlar, qazlı içkilər, emal olunmuş ət məhsulları və s. aiddir.
Minimal işlənmiş qidalara təzə və ya dondurulmuş tərəvəzlər, meyvələr, tam taxıllar, yumurta, təmiz süd və qatığı misal göstərmək olar.
Diyetoloqların bununla bağlı məsləhətlərinə görə, qidalanmanı tərəvəz, tam taxıllar və paxlalılar üzərində qurmaq faydalıdır. Rahatlıq üçün dondurulmuş və konservləşdirilmiş (əlavəsiz) məhsullardan istifadə etmək olar. Şəkərsiz süd məhsulları seçmək, dadlandırmaq üçün meyvə, qoz və fındıq əlavə etmək daha faydalıdır. Vaxt olduqda toplu yemək bişirib dondurmaq daha əhəmiyyətlidir.
Mütəxəssislər bildirirlər ki, ultra işlənmiş qidalardan tamamilə imtina etmək lazım deyil. Əsas məqsəd balansı qorumaq və mümkün qədər daha çox evdə bişirilmiş, minimal işlənmiş qidaları gündəlik rasiona daxil etməkdir.


