İnfarkt və insult riskini artıran qidalar
Lent az portalından verilən məlumata görə, Icma.az xəbər yayır.
Ürək-damar problemləri dünyada ən çox yayılmış və ən təhlükəli xəstəliklərdən biridir. Mütəxəssislər bildirirlər ki, riskləri azaltmaq düzgün qidalanma, normal çəkini qoruma, müntəzəm fiziki aktivlik və siqaret, alkoqol kimi zərərli vərdişlərdən imtina hesabına mümkündür. Bununla belə, insanın dəyişdirə bilmədiyi faktorlar da var. Buna görə də təsir edə biləcəyimiz sağlamlıq amillərini nəzarətdə saxlamaq xüsusilə vacibdir.
Bu barədə Lent.az xarici mediaya istinadla xəbər verir.
Qırmızı ətin riskiMütəxəssislərin fikrincə, risk amillərindən biri də qidalanmadır. Kardioloqlar hesab edirlər ki, 50 yaşdan sonra qırmızı ət istifadəsini məhdudlaşdırmaq lazımdır.
“Steyk çoxlu doymuş yağ ehtiva edir ki, bu da xolesterinin səviyyəsini yüksəldir”, - deyə həkim Supriti Behuriya izah edir. Pis xolesterinin yüksək göstəricisi damar divarlarında aterosklerotik lövhələrin əmələ gəlməsinə səbəb olur və bu da infarkt və insult ehtimalını artırır.
Dr. Çen əlavə edir ki, qırmızı ət orqanizmdə iltihabi prosesləri gücləndirir, bununla da ürək-damar xəstəlikləri və 2-ci tip diabet riskini artırır. Bundan başqa, yağlı ət yeməkləri artıq çəkinin yığılmasına səbəb olur.
Dr. Behuriyanın sözlərinə görə, yaşlı insanlarda daha çox ürəyin işemik xəstəliyi, hipertonik xəstəlik, ürək çatışmazlığı, qulaqcıq fibrilasiyası və miokard infarktı diaqnozu qoyulur.
50 yaşdan sonra nələri qidalanmaya daxil etmək olar?Kardioloqlar qidalanmada üstünlüyü balığa (məsələn, qızılbalığa), eləcə də bitki mənşəli zülallara - paxlalılara, mərciməyə və qoz-fındığa verməyi tövsiyə edirlər. Bu məhsullar liflə zəngindir və doymuş yağ ehtiva etmir.
Bununla belə, tamamilə steykdən imtina etməyə ehtiyac yoxdur.


