Qar yemək olar? Faydası, zərəri...
Icma.az, Bizim media-ə istinadən məlumat verir.
Qar ən heyrətamiz təbiət hadisələrindən biridir. Qışda yer üzünü ağ örpəyə bürüyən qar insanlara sevinc bəxş edir. Uşaq vaxtı bəzilərimiz hətta onun dadına belə baxmışıq.
Maraqlıdır, qarı yemək olarmı və bu, sağlamlığımıza necə təsir edər?
Bizim.Media xəbər verir ki, təhlükəsizlik baxımından bir insan az miqdarda təzə və təmiz qarın dadına baxıbsa, ilkin olaraq qorxulu heç nə yoxdur.
Lakin bu ilk baxışda belədir. Hətta zahirən çirklənməmiş qarın belə dadına baxmaq tövsiyə edilmir.
Tədqiqatlar göstərir ki, hətta yerə enməzdən əvvəl onun tərkibində zərərli çirklər ola bilər. Belə ki, 2015-ci ildə aparılan araşdırmada “McGill” Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, təzəcə yağan qarın tərkibində həm kristallaşan su, həm də avtomobilin işlənmiş qazları var. Eynilə, Vaşinqton Universitetinin tədqiqatçıları hətta yaşayış məntəqələrindən uzaq ərazilərdən götürülmüş nümunələrdə də kömür hisi və kir tapıblar.
Bununla belə, bədəni soyutmamaq, dodaqların susuzlaşması və ya donmaması üçün qarın istehlakını məhdudlaşdırmaq və yaxud mümkünsə əvvəlcədən əridib qaynatmaq tövsiyə olunur.
Xüsusilə təhlükəli olan çirkli qardır, tərkibində ətraf mühitdən gələn xarici çirkləri aydın şəkildə ehtiva edir. Məsələn, sıx yolların, fabriklərin və ya digər çirkləndirici mənbələrin yaxınlığında olan qarda zəhərlənməyə səbəb ola biləcək zəhərli maddələr ola bilər.
Bizim.Media

