Qara yoxsa südlü? Hansı ən sağlam şokoladdır
Azpost portalından əldə olunan məlumata əsasən, Icma.az xəbər verir.
Tünd və südlü şokolad iki ən məşhur şirniyyat növüdür. Qara şokoladın tərkibindəki şəkərin aşağı olması səbəbindən daha sağlam olduğuna dair bir fikir var. Bu həqiqətən doğrudurmu? AzPost xəbər verir ki, bu barədə Real simple saytı məlumat yayıb.
Dietoloq Vanq Na Çun bildirib ki, bütün şokoladın tərkibində bir çox qida maddəsi olan kakao var.
Kakaonun tərkibində faydalı birləşmələr, o cümlədən flavonoidlər və polifenollar adlanan antioksidanlar var ki, bunlar potensial olaraq hüceyrələrə oksidləşdirici zərərin qarşısını almağa kömək edə bilər. O, həmçinin bədənin müxtəlif funksiyalarını dəstəkləyə bilən dəmir, maqnezium, sink, mis və fosfor kimi vacib mineralları ehtiva edir.
Çiy kakaonun çox acı dadı var, buna görə də əksər şokolad növlərini hazırlamaq üçün kakao toxumları fermentasiya edilir, qurudulur və qovrulur, nəticədə kakaonun işlənmiş forması yaranır. Yaranan kakao paxlaları daha sonra kakao tozunun hazırlanmasında istifadə olunur.
Tünd şokolad adətən 50-90% kakao qatı maddələri, üstəgəl kakao yağı və şəkərdən ibarətdir. Tərkibində adətən süd məhsulları yoxdur, bu da onu daha az qaymaqlı edir və südlü şokoladdan fərqləndirir.
100 qram tünd şokoladın tərkibində 70-85% var:
Kalori – 598
protein – 8 q
yağ – 43 q
karbohidratlar – 46 q
lif – 11 q
şəkər – 24 q
Südlü şokoladın faydaları nələrdir?
Südlü şokolad kakao yağı, kakao qatıları, şəkər, süd tozu və istənilən əlavə inqrediyentlərin qarışığından hazırlanır.
Süd tozundan başqa, süd və tünd şokolad hazırlamaq üçün istifadə olunan maddələr olduqca oxşardır. Xüsusilə, belə şokoladın tərkibində daha az kakao qatı, daha çox şəkər var.
Tünd şokoladda 50-90% kakao olduğu halda, südlü şokoladda yalnız 10% var. Bu, daha şirin bir dad və daha hamar, kremli tekstura ilə nəticələnir.
Məhsulda kakaonun daha az konsentrasiyası səbəbindən daha az miqdarda antioksidant var. Südlü şokoladın tərkibində tünd şokoladdan daha çox şəkər var.
100 qram südlü şokoladın tərkibində:
Kalori – 535
protein – 8 q
yağ – 30 q
karbohidratlar – 59 q
lif – 3 q
şəkər – 52 q
Hansı şokolad daha sağlamdır?
Tünd şokolad daha çox kakao və aşağı şəkər tərkibinə görə daha sağlam hesab olunur. Həm də lif və minerallar kimi daha çox qida ehtiva edir.
Bununla belə, tünd şokoladdan ləzzət alınmalıdır. Yalnız tünd şokoladına güvənməmək və bütün qida və sağlamlıq faydaları üçün yaxşı balanslaşdırılmış pəhriz istehlak etmək vacibdir.
Tünd şokoladın əlavə sağlamlıq faydaları ola bilsə də, bəzi insanlar daha şirin dadı və qaymaqlı teksturasına görə südlü şokoladı seçə bilər. Hər iki növ mülayim şəkildə balanslaşdırılmış pəhrizə daxil edilə bilər.

