Qəhvəni içmə tərziniz xərçəng riskini 6 qat artırır
Icma.az, Redaktor.az saytına istinadən bildirir.
Çox isti içkilərin qəbulu ilə bağlı yeni araşdırma xərçəng riskinə dair ciddi xəbərdarlıqlar edib.
Redaktor.az bu barədə xarici mediaya istinadla xəbər verir.
İngiltərədə Milli Xərçəng İnstitutunun alimləri isti içki istifadəsinin sağlamlığa təsirlərini öyrənib. 2025-ci ilin əvvəlində dərc olunan araşdırmaya görə, gündə 8 və ya daha çox fincan çox isti çay və ya qəhvə qəbul edən şəxslərdə yemək borusu (özofagus) xərçənginə tutulma riski, isti içki içməyənlərlə müqayisədə 5,6 dəfə yüksəkdir.
500 mindən çox iştirakçının məlumatları üzərində aparılan təhlil göstərib ki, gündə 4 fincana qədər “çox isti” içki qəbul edənlərdə risk 2,5 dəfə artır, 4-6 fincan arasında qəbul edənlərdə bu göstərici 3,7 dəfə, 6-8 fincan arasında isə 4,8 dəfə yüksəlir.
“Sadəcə isti” içki qəbul edənlərdə isə gündə 4 fincana qədər içildikdə risk 1,6 dəfə artır.
Tədqiqatçılar bildiriblər ki, nəticələr əvvəllər 149 fahrenheit (təxminən 65°C)-dən yüksək temperaturda içkilərin “insan üçün potensial kanserogen” olduğunu göstərən araşdırmaları təsdiqləyir.
Mütəxəssislər qəhvə üçün ideal dəmləmə temperaturunu 85-90°C, çay üçün isə ümumilikdə 75-100°C arası hesab edir. Lakin həm sağlamlıq, həm də dadın qorunması baxımından qəhvəni içmək üçün ən münasib temperaturun təxminən 57°C olduğu qeyd olunur.
Alimlərin fikrincə, çox isti içkilər bədənin hüceyrələrini zədələyərək iltihab və genetik dəyişikliklərə yol aça, bu da xərçəng riskini yüksəldə bilər.
Nuriyyə NATİQQIZI

