Qida zəhərlənməsi xəbərdarlığı: 15 dəqiqədən 3 saata kimi
Medicina saytından alınan məlumatlara görə, Icma.az xəbər verir.
Türkiyəli professor dr. Vedat Göral qida zəhərlənməsi ilə bağlı önəmli açıqlamalar verib.
Medicina.az xəbər verir ki, həkimin sözlərinə görə, kumpir kimi mayonez əsaslı qidalarda gigiyena vacibdir:

“Stafilokok kimi bakteriyalar uyğun olmayan şəraitdə böyüyə və ürəkbulanma, qusma, aşağı təzyiq, şok kimi simptomlara səbəb ola bilər. Buna görə də, etibarlı yerlərdən almaq və qida hazırlayanların gigiyena qaydalarına riayət etmələrini təmin etmək vacibdir. Bakteriyalarla təmasdan qaynaqlanan ürəkbulanma, qusma, ishal və qarın ağrısı yeməkdən 15 dəqiqədən üç saata qədər baş verə bilər".

Prof. Dr. Göral bildirib ki, gigiyena qida zəhərlənməsində böyük rol oynayır:
"Zəhərlənmə yaşlılarda, uşaqlarda, körpələrdə, hamilə qadınlarda və ya zəifləmiş immunitet sistemi olanlarda vəziyyət ağır ola bilər.
Qidanı hazırlayan şəxsin əlləri, bıçaqları, inqrediyentləri və doğrama taxtaları təmiz olmalıdır. Yeməkdən sonra əllərinizi təmizləməlisiniz.
Yüngül hallarda istirahət və maye qəbul etməklə aradan qaldırıla bilər. Lə05akin orta və ağır hallarda mütləq həkimə müraciət etmək lazımdır".
Aygün
Medicina.az
Bu mövzuda digər xəbərlər:
Baxış sayı:24
Bu xəbər 26 Noyabr 2025 18:24 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Online Xəbərlər
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Kalori kalkulyatoru
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















