Qorxunc xəstəliyinin səbəbləri AÇIQLANDI
News24 saytına istinadən Icma.az xəbər verir.
“Cəmi 50-70 il əvvəl podaqra (Podaqra oynaqların xroniki iltihabi xəstəliyidir) nadir hallarda rast gəlinirdi, lakin indi qida rasionunda ət məhsullarının həddindən artıq çox olması səbəbindən xəstəlik getdikcə daha çox yayılır”
News24.az medianews.az-a istinadən xəbər verir ki, bunu diyetoloq Nuria Dianova deyib.
Birgə sağlamlıq üçün Dianova ət və balıq konservləri, hisə verilmiş qidalar, kolbasa və spirt istehlakını azaltmağı tövsiyə edib. Ekspert izah edib ki, bu məhsulların tərkibində çoxlu miqdarda purinlər, gut xəstəliyinin inkişafına və ya kəskinləşməsinə səbəb olan maddələr var.
Diyetoloq çoxlu miqdarda doymuş yağ ehtiva edən sakatatı da gut üçün zərərli adlandırıb. Onların artıqlığı təkcə oynaq xəstəlikləri üçün deyil, həm də ürək-damar patologiyaları, diabet və piylənmə üçün təhlükəlidir.
Diananovanın sözlərinə görə, güclü çay və qəhvədən sui-istifadə də gut xəstəliyinə səbəb ola bilər.
“Qəhvə və güclü çayın istehlakını azaltmaq təkcə gut xəstəliyinin qarşısını almaq üçün deyil, həm də sinir sisteminin sağlamlığı üçün faydalı olacaq”, – deyə o bildirib.
Dietoloq xəbərdarlıq edib ki, tərkibində şəkəri yüksək olan qidalar, o cümlədən şirin qazlı içkilər də oynaqların sağlamlığı üçün təhlükəlidir, ona görə də qida rasionunda onların miqdarını minimuma endirmək və ya onlardan tamamilə imtina etmək vacibdir.
Bu mövzuda digər xəbərlər:
Baxış sayı:183
Bu xəbər 05 Fevral 2025 05:02 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Online Xəbərlər
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Kalori kalkulyatoru
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















