Şəkəri olanlar bu meyvələrə DİQQƏT ETSİN
Icma.az, News24 portalına istinadən məlumat yayır.
Diabet xəstələri şəkər və karbohidrat səviyyələrindəki dəyişikliklər səbəbindən meyvələri seçərkən diqqətli olmalıdırlar.
News24.az şəkəri olanların yeməməli olduğu meyvələri təqdim edir:
Qurudulmuş meyvələr (quru əncir, kişmiş, xurma və s.):
Yüksək təbii şəkər sıxlığı səbəbindən qan şəkərini sürətlə yüksəldə bilər.
QARPIZ:
Qarpız ən məşhur yay meyvələrindən biridir; lakin 72-80 yüksək GI-yə malikdir və yüksək şəkər tərkibinə görə ölçülü istehlak edilməlidir.
BANAN:
Bananların GI, yetişməsindən asılı olaraq 42 ilə 62 arasında dəyişir. Yetişmiş bananların daha yüksək GI var, ona görə də daha az yetişmiş bananları seçin və onları mülayim şəkildə yeyin.
ANANAS:
Ananasın tərkibində əhəmiyyətli miqdarda təbii şəkər var ki, bu da qan şəkərinin səviyyəsini dərhal yüksəldə bilər. Ona görə də normada yemək daha yaxşıdır.
MANGO:
Ən məşhur meyvələrdən biri olan manqo 51-60 orta Gİ-yə malikdir və saxaroza və fruktozada yüksəkdir, buna görə də şəkər xəstələri şəkərin dəyişməsinin qarşısını almaq üçün onları mülayim şəkildə istehlak etməlidirlər.
ÜZÜM:
Üzümlərin orta GI var, lakin onların kiçik ölçüsü həddindən artıq istehlaka səbəb ola bilər; Buna görə diabet xəstələri onlardan uzaq durmalıdırlar. Kişmiş qurudulmuş üzümdür, şəkəri yüksəkdir və ölçülü şəkildə istehlak edilməlidir.
ALBALI:
Albalı bir sıra GI-yə malik ola bilər, lakin onlar ümumiyyətlə orta və yüksəkdir, ona görə də qəbulunuzu məhdudlaşdırın.
Zəhraxanım Şeydayeva


