Şəkəri olanlar bu meyvələrə DİQQƏT ETSİN
Icma.az, News24-ə istinadən məlumat verir Şəkəri olanlar bu meyvələrə DİQQƏT ETSİN.
Diabet xəstələri şəkər və karbohidrat səviyyələrindəki dəyişikliklər səbəbindən meyvələri seçərkən diqqətli olmalıdırlar.
News24.az şəkəri olanların yeməməli olduğu meyvələri təqdim edir:
Qurudulmuş meyvələr (quru əncir, kişmiş, xurma və s.):
Yüksək təbii şəkər sıxlığı səbəbindən qan şəkərini sürətlə yüksəldə bilər.
QARPIZ:
Qarpız ən məşhur yay meyvələrindən biridir; lakin 72-80 yüksək GI-yə malikdir və yüksək şəkər tərkibinə görə ölçülü istehlak edilməlidir.
BANAN:
Bananların GI, yetişməsindən asılı olaraq 42 ilə 62 arasında dəyişir. Yetişmiş bananların daha yüksək GI var, ona görə də daha az yetişmiş bananları seçin və onları mülayim şəkildə yeyin.
ANANAS:
Ananasın tərkibində əhəmiyyətli miqdarda təbii şəkər var ki, bu da qan şəkərinin səviyyəsini dərhal yüksəldə bilər. Ona görə də normada yemək daha yaxşıdır.
MANGO:
Ən məşhur meyvələrdən biri olan manqo 51-60 orta Gİ-yə malikdir və saxaroza və fruktozada yüksəkdir, buna görə də şəkər xəstələri şəkərin dəyişməsinin qarşısını almaq üçün onları mülayim şəkildə istehlak etməlidirlər.
ÜZÜM:
Üzümlərin orta GI var, lakin onların kiçik ölçüsü həddindən artıq istehlaka səbəb ola bilər; Buna görə diabet xəstələri onlardan uzaq durmalıdırlar. Kişmiş qurudulmuş üzümdür, şəkəri yüksəkdir və ölçülü şəkildə istehlak edilməlidir.
ALBALI:
Albalı bir sıra GI-yə malik ola bilər, lakin onlar ümumiyyətlə orta və yüksəkdir, ona görə də qəbulunuzu məhdudlaşdırın.
Zəhraxanım Şeydayeva
