Tüstünü və qoxunu azaldan taktika: Bir qaşıq soda kababın dadını da dəyişir
Sherg.az saytından verilən məlumata əsasən, Icma.az məlumatı açıqlayır.
Manqal türk mədəniyyəti və mətbəxində xüsusi yeri olan ailə və dost məclislərinin vazkeçilməzidir. Odun istiliyi, ətin qoxusu və təbiətin sevinci ilə birləşdikdə hər bir detal diqqətli planlaşdırma tələb edir. Son illərdə manqal həvəskarları arasında məşhurlaşan bir üsul manqalda bişirilən ətin dadına da təsir edir.
“Sherg.az” “Milliyet.com.tr”yə istinadən bildirir ki, son illərdə manqal həvəskarları arasında vazkeçilməz təcrübələrdən biri odun üzərinə soda səpməkdir. Bəs, niyə soda manqaldakı ocağa əlavə olunur, bu nə üçündür və üstünlükləri nədir? Kimyəvi olaraq natrium bikarbonat kimi tanınan çörək soda mətbəxdə və evdə çoxyönlü bir material kimi tanınır. Manqal atəşində istifadə edildikdə, çörək sodasının kimyəvi xüsusiyyətləri işə düşür və yanğının keyfiyyətini artırır. Qızdırıldıqda, çörək soda suya, karbon qazına və natrium karbonata parçalanır. Bu reaksiya toksik olmayan bir prosesdir. Çörək soda yanma prosesində katalizator rolunu oynayır, ağacın daha səmərəli və təmiz yanmasına imkan verir. Qoxusuzlaşdırma xüsusiyyəti sayəsində arzuolunmaz qoxuları da yox edir. Xüsusilə nəmli və ya keyfiyyətsiz ağacdan istifadə edildikdə, manqal təcrübəsini artıran bir qoxudur. Nəm və ya kifayət qədər qurudulmuş ağac yanma zamanı sıx və xoşagəlməz tüstü çıxara bilər. Çörək soda bu tüstünü azaldır, daha təmiz yanğın təmin edir. İkincisi, xoşagəlməz qoxuları neytrallaşdırır. Nəm odun və ya tərkibində əlavələr olan kömürlər ətin dadına təsir edə biləcək xoşagəlməz qoxular çıxara bilər. Çörək soda bu qoxuları özünə çəkir və hazırladığınız manqalın dadını qoruyur. Üçüncüsü, çörək soda kömürün keyfiyyətini yaxşılaşdırır. Daha bərabər yanan və uzunmüddətli yanğın yaradır. Manqalda ən vacib məsələlərdən biri yeməyin təbii dadını qorumaqdır. Çörək soda bu baxımdan böyük üstünlük təmin edir. Bu, ət və ya sakatat kimi zərif ətirli qidaları bişirərkən xüsusilə vacibdir. Manqal odunu yandırmazdan əvvəl odun və ya kömür parçalarına bir və ya iki xörək qaşığı soda səpin. Bu məbləğ yanğının ölçüsündən asılı olaraq tənzimlənə bilər. Bundan sonra, hər zamanki kimi atəşi yandıra bilərsiniz. Yanma zamanı tüstünün qalınlaşdığını görsəniz, odun üzərinə az miqdarda daha çox soda səpə bilərsiniz. Kömürdən istifadə edirsinizsə, kömürlərin üzərinə çörək soda səpməzdən əvvəl odun kifayət qədər isti olduğundan əmin olun. Çörək soda həm də qrildən sonra izqaradakı yağ və qida qalıqlarını təmizləmək üçün təsirli bir üsuldur.


