Ürək sağlamlığı üçün qidalar...
Icma.az bildirir, Sia Az portalına istinadən.
...Soyuq havaların başlaması ilə ürək-damar xəstəlikləri riski artır.
SİA-nın məlumatına görə, payızda gündüz saatlarının azaldığını deyən həkimin sözlərinə görə, günəş işığının olmaması orqanizmdə D vitamini istehsalının azalmasına səbəb olur.
Bu, hipertoniya, miokard infarktı və bir çox başqaları daxil olmaqla, ürək-damar xəstəlikləri riskini artırır.
Odur ki, soyuq mövsümdə pəhrizinizi diqqətlə izləmək və D vitamini çatışmazlığınızı uyğun qidalarla doldurmaq vacibdir. Payızda insanlar tərkibində omeqa-3 olan qidalar yeməlidirlər.
Ekspert bunun ürək və damar sağlamlığına müsbət təsir etdiyini qeyd edib.
...Siz həftədə ən azı iki dəfə balıq yeməlisiniz və həftədə bir dəfə qızılbalıq, tuna və ya skumbriya kimi yağlı balıqlar olmalıdır.
Həkim bişmiş kartofu da nəzərdən keçirməyi tövsiyə etdir. Onun qabığında “insan motorunun” normal fəaliyyəti üçün vacib olan çoxlu kalium var.
Həmçinin, kardioloqun sözlərinə görə, soyuq havaların gəlməsi ilə qida rasionunuza paxlalılar əlavə edə bilərsiniz: noxud, lobya və ya mərci.
Onlar qan damarlarını daha elastik edir. Bu da öz növbəsində hipertoniya və infarktın başlamasını gecikdirir.
Nazlı Almuradova

