Ürək xəstəliklərində ömrü uzadan pəhriz
Icma.az, Redaktor.az saytına istinadən bildirir.
Mərkəzi Cənub Universitetinin (Çin) alimləri müəyyən ediblər ki, sağlam bitki əsaslı pəhrizə riayət etmək bütün səbəblərdən və ürək-damar xəstəliklərindən ölüm riskini 17% azaldır.
Redaktor.az xəbər verir ki, tədqiqatın ilkin çapı Amerika Kardiologiya Kollecinin (ACC) saytında dərc edilib.
Alimlər əvvəllər Böyük Britaniya, ABŞ və Çində böyük tədqiqatlarda iştirak etmiş kardiometabolik pozğunluğu olan 78 min insanın sağlamlığı və qidalanma vərdişləri ilə bağlı məlumatları təhlil ediblər.
Hər bir iştirakçının pəhrizi bir neçə meyar əsasında qiymətləndirilib. Tərəvəz, meyvə, taxıl, paxlalı bitkilər, çay və qəhvə kimi daha sağlam bitki qidaları daha yüksək pəhriz keyfiyyətini göstərib. Təmizlənmiş taxılların, kartofların, şəkərlə zənginləşdirilmiş içkilərin və heyvan mənşəli məhsulların istehlakının artması zərərli vərdiş kimi təsnif edilib.
Nəticələr göstərib ki, sağlam bitki əsaslı pəhrizə daha çox riayət etmək bütün səbəblərdən və ürək-damar xəstəliklərindən ölüm riskini 17-23% azaldır. Bu təsir cinsindən, yaşından, çəkisindən, pis vərdişlərin olmasından və fiziki fəaliyyət səviyyəsindən asılı olmayaraq ifadə edilib.
Qeyd olunur ki, sağlam içkilərin - çay, kofe və yağsız süddən istifadənin vaxtından əvvəl ölüm riskinin aşağı olması ilə əlaqələndirilib. Ancaq tam süd və meyvə şirələri oxşar təsir göstərməyib.
Turan İSMAYIL
